Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kändis spelar okänd

Annons

Inger Nilsson är för evigt förknippad med sin första filmroll som Pippi Långstrump, men hon har hunnit med mycket annat under sin karriär som skådespelare. I höst får hon rollen som Karin Larssons bästa vän Julia Beck.

Per-Ola Björklunds pjäs handlar om Carl och Karin Larssons liv innan de bildade familj. Som unga konstnärer sökte de tillflykt i Paris och i Grez, men konstnärs-paradiset visade sig ligga vid ån i Sundborn.

Inger Nilsson har inte besökt gården som har blivit ett sådant turistmål, men hon hinner under sommaren.

- Det ska bli väldigt roligt att göra Julia Beck, det finns inte så många bra kvinnoroller. Hon var väl den som såg till att det blev något av Karins och Carls tidiga förälskelse. Julia uppmuntrade Karin att ta kontakt, de var jättebästisar på konstskolan i Stockholm, säger Inger Nilsson

Inger får sällskap på scenen av ett par Falukillar som mer nyligen gjort en Astrid Lindgren-roll, den som Nils Karlsson Pyssling på Dalateatern.

- Det är inte så lätt att hitta pojkar. Jag fick tips om de här två. Sedan var det ju kö när vi hade audition, men Erik och Martin var bäst, säger Per-Ola Björk-lund.

Pojkarna ska dela på rollen som den unge Carl Larsson.

- Han var envis mot sin pappa och blev arg när pappan var orättvis. Det är lätt för mig, för jag kan bli otroligt arg, säger Martin Sjönneby som är 11 år och gärna vill satsa på en karriär som skådespelare.

- Han var rädd också, för pappan slog honom. Jag tycker att det är svårt att spela rädd, säger Erik Hedgren som är 13 år.

Erik tycker det är jättekul att spela teater, men han jobbar nog hellre med något annat och fortsätter som amatör.

Den 15 maj är det kollation-ering, då hela skådespelargruppen träffas och går igenom manus. Med dansare består truppen av ett 30-tal personer.

Det har gått rykten om att föreställningarna redan är slutsålda, men så är det inte. 5 000 biljetter är sålda, men det finns 2 000 kvar. Över 100 bussar från olika delar av Sverige kommer att styra kosan mot Falun.

- Vi får väl sätta in extra föreställningar, säger Inger Nilsson.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons