Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kände de till de livsfarliga lösa stenarna?

Annons

Vice chefsåklagare Olle Sohlberg och målsägarbiträdet Lena Ebervall återkom flera gånger under förhandlingen till frågan om existensen av lösa stenar i Chocken.

Det anses också styrkt, även om försvaret genom advokat Håkan Müntzing bestred det, att det var en lös sten som lossnade och träffade den 23-årig Niklas Nilsson i huvudet så illa att han avled. Den 27 kilo tunga och stora stenen låg under förhandlingarna på måls-ägarnas bord som ett dystert minne av den tragiska händelsen.

Det var också just förekomsten av lösa stenar som till stor del fick den omkomnes föräldrar att engagera sig och underkänna den första polisutredningen som lades ner.

Lars Axelsson förnekade förekomsten av lösa stenar i backen.

- Vid sidan av pisten finns berg i dagen och stenar, men inte i pisten, menade Lars Axelsson.

- Jag är benägen att misstro dig om att du inte kände till att det fanns lösa stenar vid sidan om pisten, sade Olle Sohlberg.

Om det fanns en eller flera lösa stenar i pisten klargjordes aldrig.

Föräldrarnas fotodokumentation, liksom polisens visade dock att det fanns lösa stenar vid Chocken.

När det gällde Idre fjälls ansvar för dessa stenar och pisten som helhet var Lars Axelsson tydlig.

- Vi har ansvaret i pisten. Utanför den är det skidåkarens ansvar.

Senare under veckan kommer åklagaren att kalla en av pistörerna som till Jan Nilsson ska ha medgett att det fanns problem i pisten.

- Vi stod i backen och pratade med tre pistörer som då medgav att det fanns problem och att man fört det vidare till sina chefer, säger Jan Nilsson.

Mycket av förhandlingarna kom att handla om säkerhet. Det var den omkomnes pappa Jan Nilsson som på ett övertygande sätt kunde ifrågasätta försvarets synpunkter på att man ej kände till de eventuella säkerhetsbristerna och lösa stenar.

- I ett samtal med Lars Axelsson och Lars-Åke Ström den 28 april år 2000 bekräftade Lars Axelsson att det fanns lösa stenar, säger Jan Nilsson.

- Han sade då ja-ja flera gånger och sade också att stenarna skulle plockas bort på sommaren.

Birgitta Nilsson skulle då, enligt Jan Nilsson, ha brutit samtalet och undrat varför Idre fjäll inte gjorde något åt stenarna. Lars-Åke Ström, som var säkerhetsansvarig på Idre fjäll, medgav då att man hade problem med issprängningar i Chocken.

Lars Axelsson medgav att han kom ihåg situationen, men inte att han skulle ha medgett att det fanns lösa stenar i Chocken.

- Jag skrev ner allting på en dator direkt efter varje möte. Därför är jag säker på detaljer och tidpunkter, även om enstaka ord kan ha förändrats, påpekade Jan Nilsson. Han var även övertygad om att Axelsson hört Ströms åsikt om stenar som sprängdes loss av is.

- Vi ansåg Chocken som en säker backe, byggd med tanke på att man vid ett fall skulle rutscha utför densamma, menade Lars Axelsson.

När Niklas Nilsson gjorde sitt sista åk gick det inte som Idre fjäll tänkt sig. Han åkte ut ur backen. Något nät som fångade upp honom fanns då ej. I snökanten slog hans skidor loss en sten som sedan kom ikapp Niklas och träffade honom i huvudet. Det enligt åklagaren.

- En viktig fråga för utgången av målet är om olyckan skedde i eller utanför pisten, säger Olle Sohlberg efter den första dagens förhandlingar.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons