Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kända radioröster lämnar etern

Annons

Marina Ingmarsdotter, Agneta Iderot, Marie Hemming, Maud Granberg och Anders Ferm lämnar lokalradion.

- Det är klart att det inte är roligt att bli av med så många arbetskamrater, säger Alf-Jan Hansson, journalistfackets ordförande.

Sveriges radio ska spara över hundra miljoner kronor, varav 61 miljoner på "innehållsproduktion". En del av sparkravet drabbar Radio Dalarna. På lokalradion minskas antalet tjänster på redaktionen från 21,2 till 17,5.

För någon månad sedan fick alla fast anställda på Sveriges radio erbjudande om avgångsvederlag, mellan 12 och 18 månader. Problemet var att intresset för den här lösningen blev så stort, att radioledningen tvingades backa från löftet att alla som sökte också skulle få.

- En stor miss från ledningen centralt. Man fick börja en gallringsprocess som ingen var inställd på, säger Alf-Jan Hansson.

- De som var inställda på att sluta, var ska de nu hitta arbetsglädje och kreativitet? fortsätter han.

Magnus Lundén, chef på radio Dalarna, konstaterar att företagsledningen inte "fört någon bakom ljuset", om man tittar på den skriftliga information som gått ut.

- Men jag kan hålla med om att stämningen varit sådan att man försökt locka folk att verkligen fundera omkring det här. Något som kan bero på att man inte trodde att man skulle få sådant genomslag. Det är klart att det finns några som blivit väldigt besvikna, säger han.

Radio Dalarna hörde till de redaktioner i landet där intresset för att sluta var allra störst. Mer än hälften av medarbetarna sökte avgångsvederlaget.

Kommer lyssnarna att märka av det här?

- Ja, det tror jag. Det vore konstigt om det ändå inte märks att vi har minskade resurser. Sedan slutar ju personer och det kan vara en populär röst som försvinner, det kan ta tid att vänja sig vid, säger Magnus Lundén.

Inte heller Alf-Jan Hansson tror att de många ansökningarna på Radio Dalarna beror på att missnöjet är mer utbrett här än på andra lokalradiostationer:

- Det kan till exempel ha att göra med ålderstrukturen. Jag tror inte att stämningen är sämre här, eller så.

Mer läsning

Annons