Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Känd från televisionen

Annons

Örjan Hamrin vet hur det är att vara en riktig kändis. Det blev han under studieåren i Uppsala. Då tävlade han i ämnet: "Rock och pop" i Kvitt eller Dubbelt, 10 000 kronorsfrågan, på tv.

Han nådde inte ända fram till 10 000 kronor. Men kändis blev han i alla fall. För tävlingen gick i landets enda tv-kanal och programmet var en succé.

Och i stället för 10 000 kronor blev han upptäckt av den lokala dagstidningen UNT och Bonniersägda Bildjournalen. Där medverkade han som skribent under fyra år.

Arvodet räckte för att finansiera studierna. Sedan fick han jobb som kulturassistent i Falun. Den första tjänsten av det slaget i länet. Efter några år bytte han till jobbet som museilektor.

På Dalarnas Museum har han varit i 29 år, frånsett en perid som chef för Ekomuseum Berslagen, och kändisskapet har fortsatt. Han kan inte vara annat efter att ha lett stadsvandringar i Falun varje sommar sedan 1975.

På museet svarar han för kontakterna med det som händer utanför museet som kommuner och inte minst länets 218 olika museer.

Tillsammans har museerna cirka en och en halv miljon besökare per år.

SVEN HALLERDAL

Mer läsning

Annons