Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Känd familj visar upp sig

Annons

- Jag tror nog att vi fick med oss färgen redan i vällingen, skrattar Karin Lindroos, som är den yngs-ta systern i familjen.

Karin fick, tillsammans med sina syskon Lova och Per, tidigt lära sig de konstnärliga grunderna, och färgpennor fanns alltid inom räckhåll under uppväxten. Barnen gavs ständigt utrymme för kreativa upptåg och det är nog heller inte så konstigt att det "färgade av sig " i deras yrkesval.

Karin är numera inredningsarkitekt och lektor i design på Växjö universitet, men under utställningen i Orsa kommer hon att visa måleri. Hennes äldre syster, Lova Lindroos, är textilkonstnär, och arbetar med screentryckta textila bilder och metervara. Under sin studietid på Konstfackskolan i Stockholm lärde Lova Lindroos känna P-O Söderlund, som driver galleri Orsak. Det är också tack vare vänskapen med P-O Söderlund som familjen Lindroos håller sin första gemensamma utställning i just Orsa.

Brodern i familjen heter Per och är utställningsarkitekt, tecknare och modellbyggare. Han har under sin karriär framförallt skapat utställningar till olika muséer och myndigheter. Han har även, tillsammans med Riksantikvarieämbetet och olika länsstyrelser, drivit ett projekt som haft till syfte att levandegöra den svenska industrihistorien. Några av Pers specialiteter är sågverk, kvarnar och gruvor. Utställningsbidraget är en modell av ett vattenhjulsdrivet ramsågverk.

- Man kan säga att modellen är en syntes av ett tiotal olika sågverk runt om i landet. Några finns här i Dalarna, som till exempel den gamla sågen vid Mångbergs fäbod, berättar Per Lindroos.

Föräldrar till dessa kreativa barn är således själva välmeriterade konstnärer. Pappa Bengt Lindroos är en av Sveriges mest kända arkitekter och har bland annat ritat Kaknästornet i Stockholm. Ett återkommande tema i Bengt Lindroos formspråk är kvadraten och det samma gäller hans frus, Gunvor, textildesign. Hon arbetar främst med lapptäcksteknik och har under sin karriär utfört arbeten bland annat för Sveriges ambassader i Peking, Nairobi och Lagos.

Familjen Lindroos gemensamma konstutställning pågår till slutet av augusti månad.

JEANETTE LUNDBECK

Mer läsning

Annons