Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Känd centerprofil ur tiden

Annons

Sina yrkesverksamma år ägnade han åt samhällsfrågor. Under flera decennier hade han en central position i centerpartiet.

Han började sin karriär som ombudsman i Dalarna för bondeförbundet/centerpartiet och ungdomsförbundet, SLU, i slutet av 30-talet. Sedan blev han förbundssekreterare i SLU och i bondeförbundet.

Han representerade Dalarna i riksdagen från 1952-70 och var sakkunnig i Inrikesdepartementet 1951-55, konsultativt statsråd 1957 ("vägminister").

Egentligen skulle han blivit ordförande i centern. Det tänkte partistämman i Karlstad 1957 när de valde honom till vice ordförande.

Nu blev han inte ordförande till namnet men väl till gagnet. Han skötte marktjänsten i partiet. Centerns ordförande Gunnar Hedlund var mer direktör i skogsägarnas bolag NCB än partiledare.

Som partiets förste vice ordförande var Lars Eliasson den ständige inhopparen. På programmet stod det: Tal av partiordförande Gunnar Hedlund. I talarstolen stod Lars Eliasson sedan Hedlund hade anmält förhinder.

Det gick bättre och bättre för partiet. Rösterna ökade i varje val. Men Hedlund var gammal. Han kunde inte sitta kvar hur länge som helst.

Valet som andre vice ordförande stod mellan norrlänningen Thorbjörn Fälldin eller sörlänningen Johannes Antonsson. Lars Eliasson öppnade vägen för valet mellan de två.

Han klev tillbaka och avsade sig uppdraget inför stämman i Borlänge 1969. 1970 lämnade han riksdagen.

Man då hade han redan varit med och bäddat för rekordvalet 1974, centerns bästa val någonsin.

1971 utsågs han till landshövding i Kronobergs län. Där avgick han 1977 och flyttade hem till Falun.

Han fortsatte med en del andra uppdrag som ordförande i systembolagets styrelsen, medlem i U-båtskommissionen och ordförande i Sportfiskeförbundet.

Under senare år var han en pensionär som löste korsord, läste tidningar, tittade på TV och lyssnade på radio för att följa med vad som hände i landet, och så lagade han mat och handlade.

Lars Eliasson sörjes närmast av dottern Anna Hägglund med maken Sven-Olof samt sonen Dan Eliasson med makan Ella och barnbarnen Magnus och Mattias.

SVEN HALLERDAL

Mer läsning

Annons