Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kanadensiska projekt kan bli bingo för Ludvikas HVDC-del

Annons

En ny energiöverenskommelse mellan delstatsregeringarna i de kanadensiska provinserna Manitoba och Ontario kan bli bingo för ABB Powers HVDC-del i Ludvika.

Överenskommelsen innebär att Manitoba bygger ett nytt stort vattenkraftverk Conawapa på 1 250 megawatt i Nelson River. Kraften ska sedan föras över till Ontario i en 2 000 kilometer lång kraftlänk.

Vidare planeras utbyggnad av vattenkraftverken Keeyask och Wuskatim på 820 megawatt i samma flodsystem.

HVDC-systemen från Nelson River har en koppling till Asea i Ludvika och Uno Lamms pionjärinsats för hög-spänd likström, för 50 år sedan.

1968 började bygget och 1971 togs den första HVDC-linjen, ballad bipol 1 i drift mellan Dorsey och Radison som överförde billig vattenkraft till Winnipeg. Kraftsystemet byggdes av English Elecric med jonventiler på licens från Ludvika.

Därefter har en andra HVDC-länk byggts i systemet, och sedan denna tid finns ett HVDC-forskningscentrum i Manitoba sponsrat av ABB, Manitoba Hydro, University of Manitoba, Siemens, Rikei Corporation of Japan och Teshmont Consultants.

I delststsregeringsranas rapport "Clean energy transfer" så skissas det på tre olika kraftöverföringssträckor som ska klara 1 500 megawatt.

En HVDC-linje direkt från Norra Manitoba till Sudbury i södra Ontario, alternativ två är en HVDC-linje till Thunder Bay med en växelströmslinje till Sudbury och den tredje linjen är en Bipol 3 till Winnipeg med en växelströmslinje till Thunder Bay och vidare till Sudbury.

Investeringskostnaden för kraftlänkarna värderas till mellan 8,5 miljarder kronor till 14 miljarder kronor. Hela projektet med den nya dammen är värderat till 30 miljarder kronor.

Det är till följd av Kyotoavtalet som kraftutbyggnaden i norra Kanada nu tar fart efter 30 års väntan.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons