Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kanadagäss skrämmer gäster och smutsar ner Masenbadet

Annons

En av Borlänges finaste och mest välbesökta badplatser, Masenbadet i Norr Amsberg, har fått besök av några objudna gäster som förorenar stranden rejält.

Det handlar om en flock kanadagäss.

Kanadagåsen och människan har inte det bästa förhållandet. Alltsedan fågeln kom till Sverige för cirka 50 år sedan så har förhållandet mellan oss varit minst sagt kyligt, något som förvärrats på senare år.

Jägareförbundet meddelar på sin hemsida om hur de får in allt fler rapporter om hur kanadagäss skadar gröda i de södra delarna av landet. Dessutom har gåsen alltid varit ett gissel för badgäster runt om i landet, vilket resulterat i att man vid årsskiftet 2001-2002 beslutade att skyddsjakt på kanadagås "som uppträder vid fält med oskördad gröda eller som orsakar sanitär olägenhet" får bedrivas.

En flock svenska kanadagäss, som under vinterhalvåret flyttar söderut, har nu slagit sig ner vid Norr Amsbergs populära badplats Masenbandet.

Enligt en badgäst ska gässen ha skitat ner stranden totalt i förra veckan och dessutom skrämt bort badgäster. En kvinna som arbetade i kiosken vid badplatsen ska också gått runt på stranden och plockat gåsavföring.

En markägare och jägare i Norr Amsberg, som dock vill vara anonym, förklarar att det snart kommer att ske jakt på kanadagässen.

- Gässen är ju sanitära olägenheter, helt klart. Jakträttsinnehavaren kommer att se till några i den här flocken skjuts undan, så att de resterande håller sig borta från badet, förklarar han.

Enligt markägaren har kommunen tvistat om kanadagässens vara eller inte vara vid Masenbandet en längre tid, men ännu har inget hänt, vilket nu får markägarna i området att ta saken i egna händer.

Tidningen har sökt kommunens miljöinspektör, Annette Blank, för en kommentar. Hon har inte gått att nå, då hon varit på tjänsteresa.

DANIEL SWEDIN

Mer läsning

Annons