Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan vi lita på köttetiketten?

Annons

Butikerna annonserar ofta köttfärs till extrapris. Det förekommer svensk och importerad råvara. Den importerade är inte nödvändigtvis av sämre kvalité men den är billigare. Man kan som konsument även ha andra skäl att välja svenskt kött.

Ofta finns det färs av båda slagen samtidigt, den svenska dyrast. Så långt är det okej men kan vi som konsumenter lita på att man alltid får det man betalar för? Kan det vara irländskt fast att det står svenskt på etiketten?

Det är naturligtvis frestande för butiken att tjäna någon krona extra. Detta förfarande förekommer även på andra köttdetaljer som biff och entrecôte.

Det är även frågan om olika benämningar på färs som bör klarläggas och även fettinnehållet, oftast sägs det vara tio procent. Vem kollar det och kan vi lita på det? Ibland ser det fetare ut i paketen som ligger i disken.

Ren nötfärs (som ibland kallas för köttfärs), kan ju bli torr vid tillagning och brukar bli bättre av en 20 procents inblandning av mager fläskfärs. Detta ska kallas blandfärs och borde vara det mest annonserade och inte nötfärs. Detta beror sannolikt på att det är överskott på billig nötråvara.

Dessutom mal man ofta på för grov hålskiva i butikernas köttkvarnar. Önskvärt vore finare malning för bättre resultat i köket.

Nästa sak för branschen att tydligare klargöra, vilket många undrar över, är hur och om emballagevikten, den så kallade taran är fråndragen eller med i vikten och om så är fallet, är det så överallt alltid?

Sommartid förekommer det ofta marinerat och klart för grillen (eller pannfärdigt). Här gäller det att kolla så inte en del butiker faller för frestelsen när man tar bort ur disken det som inte sålts och inte är så fräscht längre, utan låter det byta skepnad. Det är lätt att dölja med lite grillkryddor.

Vi som kunder ska inte hoppas att det är okej. Vi ska ställa krav och kräva att våra myndigheter verkligen kollar upp detta och gör oanmälda besökskontroller.

Även inom restaurangbranschen finns det fog att göra hårdare kontroller. Det har varit en hel del rapporter i media om bristande hygien.

PER ALMÉN

Per Almén bor i Gagnef och han har ett mångårigt förflutet inom livsmedelsbranschen inom flera områden.

Mer läsning

Annons