Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan vara bra vara "ensamkommande"

Annons

Det är inte bara dåligt när minderåriga ensamma lämnar sina hemländer, framgår av en forskningsrapport beställd av svenska Rädda Barnen.

I svenska medier och politisk debatt syns sällan några andra migrerande barn än "ensamkommande asylsökande" eller möjligen offer för människohandel som Lukas Moodyssons Lilja4ever. De framställs som naiva, passiva och beroende.

Men gruppen är betydligt mer mångfacetterad än så, konstaterar brittiska sociologiprofessorn vid Nottingham-universitetet Julia O'Connel Davidson i en forskningsgenomgång av ett drygt tusental studier kring migration.

En 17-årig brittiska som åker till Teneriffa och jobbar ett år är exempelvis ett sådant ensamt migrerande barn. Hennes situation är kanske inte idealisk, men få skulle se henne som särskilt sårbar, säger O'Connel Davidson till TT.

Samtidigt kan den senegalesiska unga kvinnan vinna stort på att lämna hemlandet, om själva resan inte dödar eller skadar henne. Då ligger sådant som utbildning och försörjning inom räckhåll. Samtidigt som den brittiska migranten inte är skyddad mot övergrepp.

Ett stort problem är också terminologin och den laddning som ligger i de ord som används i flyktingpolitisk debatt, tycker hon.

De olika termerna är ett försök att skapa hierarkier över vilka som förtjänar och vilka som inte förtjänar stöd och skydd, säger hon.

TT

Mer läsning

Annons