Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan tänka sig att flytta hit

Annons

Bakgrunden till projektet "Enad kraft" handlar om att det i glesbygd behövs både inflyttning och arbetskraft till vissa uppgifter. Samtidigt är det svårt för många invandrare att få arbete i de stor-stadsområden där de bor i dag.

- De som slutligen kommer att få chansen att flytta hit till Särna ska matchas noggrant. De ska vara garanterade jobb efter utbildning, förklarar Wadih El-Achkar som är projektledare.

I Särna behövs en inflyttning. Där fattas sökanden till vissa typer av jobb, och det finns en möjlighet att kunna få använda de avställda tomma lägenheterna.

När det gäller dem som erbjuds chansen att flytta till Särna, så är det ett erbjudande som även gäller svenska arbetslösa.

- När det gäller den här resan till Särna och Ljusdal fanns det inga svenskar med, men det är mer bara en slump, förklarar Wadih.

18 arbetslösa, från nära nog lika många nationer, fanns med på resan som under måndagen och tisdagen besökte Älvdalens kommun. Första stoppet skedde på Idre Fjäll och sedan fortsatte gruppen till Särna, för mer information. Där fick de också se de lägenheter som erbjuds.

På tisdagen fortsatte gruppen till Älvdalen och ett besök på Naturbruksgymnasiet. Därefter fortsatte gruppen till Ljusdal.

- Innan vi åkte med på resan, såg jag nog bara tio procents chans att kunna flytta från Göteborg. Sedan vi förstått att vi får testa i tre månader, innan vi måste bestämma oss, så är jag nu övertygad till 80 procent om att ta chansen, säger Samah Abubaker Saleh.

Själv vill hon bli klar med sin gymnasieutbildning och sedan gå vidare för att kunna få ett kontorsliknande jobb. Men den närmaste tiden är hon mammaledig. Maken Khaled Nagi Alosaimi kom till Sverige för tre år sedan och är högskoleutbildad på handelshögskolan inom GIS.

- Men det är hopplöst att som invandrare få jobb i Göteborg, konstaterar Khaled.

Om familjen, med barnen Omar, tre år och Rouba, sju månader, kommer att hamna i Särna återstår att se.

- För barnen verkar det vara en bra miljö, och jag känner för tanken att rätt man ska till rätt plats, om det nu blir Särna, säger Khaled.

- Det här är ett sätt att göra något och inte bara att sitta och vänta, menar de båda.

Precis som Samah och Khaled, upplever många i gruppen det som ett stort steg att lämna vänner och kanske familjer i Göteborg för att flytta till Särna.

- Att en gång flytta till Sverige var dock ett större steg, menar de flesta.

I Särna kan deras framtid bli spännande och då minst lika spännande för övriga Särnabor. Men inte så dramatisk som en del lite oroade undrade vid besöket på Idre Fjäll; kan man inte förflytta sig utan skidor vintertid?

Nu återstår det att se hur många som kan matchas in mot Särna. För ska flytten bli av, då ska intresset vara ömsesidigt och utbildningen ska leda till ett jobb där de behövs. I september kan så flytten bli aktuell.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons