Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan man gå på kurs i livskunskap?

Annons

En snabbkurs på tre dagar för att få klart för sig hur man ska leva sitt liv så att man mår bra. En kurs där man får ta upp livsfrågorna - alltså få ställa alla dessa knöliga frågor om livet och få facit direkt.

Det är på sätt och vis en paradox i vår tid, att den tekniska och vetenskapliga utvecklingen aldrig varit större, samtidigt som kunskapen om hur det är att vara människa aldrig varit så svårt och komplicerat som nu.

Det sägs att livskunskap har med erfarenhet och visdom att göra.

En del människor har massor med erfarenhet av livet. De har blivit tilltuffsade gång på gång, men tycks inte lärt sig av de smällar de fått. Kanske fattas visdomen då. Visdomen ska hämtas från det inre och för det krävs tid, tystnad, lyssnande och stillhet. I bibeln står det att avsikten med skapelsen bland annat var att Gud ville ge människan all sin vishet i hela dess mångfald. Visdomen kan du inte läsa dig till. Du måste lyssna in den. Men att skaffa sig erfarenheter genom att möta människorna i omvärlden, och därefter lyssna in den inre visdomen det ger kunskap om livet.

Semestern är för många av oss förbi och livet ska återgå till det normala igen.

Eller ska vi säga till det onormala.

Man kan ju undra hur ett normalt liv ser ut.

En del behöver förstås inte sätta sig bakom en dataskärm i ett kontorskomplex i Stockholm efter semestern utan ska i stället göra något annat. Fatta beslut, visa omsorg, vårda människor i livets slutskede, planera en skoltermin, söka ett nytt jobb eller försöka att bli fri från ohälsa.

Vad det än är, så är det bra om semestern har innehållit vila och uppbyggelse av mentala, andliga och kroppsliga krafter.

Så ser dock inte verkligheten ut för alla.

En del har använt semestern till att försöka hela sina relationer.

Du själv har kanske planerat för dina äldre anhöriga inför hösten.

Någon har blivit passionerat förälskad i den rätte under semestern.

En annan har blivit lika passionerat förälskad i fel person. Någon som redan är upptagen och har ansvar för en barnaskara. Och som kanske bara lekt med en annan människas känslor en stund.

Alla ovanstående exempel låter lite aktivt och bullrigt, tycker jag.

Tänk om vi i stället lärde oss att vänta in själen, lyssna till den inre visdom, som vi alla har tillgång till. Tänk om vi skulle kunna bli ännu bättre på att kombinera erfarenhet från det yttre med visdom från det inre.

Kan det vara så att vi bytt ut vår inre kompass mot fyra materiella ting: klockan, plånboken, mobiltelefonen och timkalendern.

Och - under semestern ska vi "leva ikapp" i stället för att vila. Och naturligtvis har vi mobiltelefonen på och nära till hands under tiden.

Avslutningsordet i dag är hämtat ur boken "Livskvalitet" av Sören Ventegodt:

Livet är nästan omöjligt att förstå när vi analyserar det med huvudet. Men ärligt talat är livet tämligen enkelt, ja nästan banalt, när vi ser på det med hjärtat.

Att leva med denna dubbelhet och först och främst naturligtvis att lita på visdomen i vårt eget hjärta, det är konsten att vara människa.

DANSKT ORDSPRÅK

Mer läsning

Annons