Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan lugnt ge bidrag till nattakuten

Annons

Det är glädjande att kommunförbundet anser att min enkla motion om att rädda nattakuten är värd deras uppmärksamhet. Sjukvårdsnedläggningarna innebär att landstingsfullmäktige visar medborgarförakt.

Kommunförbundets jurist har dock inte uppfattat att min motion innehåller förslag om att bilda en gemensam nämnd mellan Ludvika kommun och landstinget Dalarna för att driva Ludvika lasarett. Möjligheten att inrätta en gemensam nämnd är en viktig nyhet i kommunallagen.

Enligt min uppfattning är det juridiskt fritt fram för kommunfullmäktige att besluta om ett kommunalt bidrag för att bevara nattakuten i Ludvika, om en gemensam nämnd bildas. Juristens synpunkter kan möjligtvis ha viss betydelse om man utgår ifrån att inga förändringar får ske i den rådande organisationen, det vill säga den ska få vara i orubbat bo och våra idéer som en bevarad nattakut ska bara få läggas ovanpå som grytlocket på kastrullen.

De så kallade socialdemokratiska landstingsråden försöker hela tiden måla denna skeva bild av vad vi vill. Sanningen är att vår vision är att fria kommunalförbund i framtiden ska överta allt ansvar för hälso- och sjukvården. Landstinget får syssla med annat som det kanske duger till!

Bedömningen av sällsynta mål är i Sverige helt individuell.

Fri bevisprövning gäller alltså. Jag uppmanar mina ärade kollegor i kommunfullmäktige: Visa mod och ge inte upp i förhand!

Ludvika kommunfullmäktige kan under alla omständigheter lugnt ge ett ekonomiskt bidrag till landstinget för att rädda nattakuten.

LILLY GRANBERG

Mer läsning

Annons