Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kamratvälde av nordkoreanska dimensioner

Annons

Snaran dras åt kring de mänskliga rättigheterna i takt med att socialdemokratin och den offentliga sektorn växer samman.

Feministas med flera klagar på de dåliga kvinnolönerna i offentlig sektor men vilka är det som sätter lönerna? Jo, det sker efter en "förhandling" mellan det socialdemokratiska facket och den socialdemokratiskt styrda kommunen eller landstinget.

Samma sak när hyrorna ska "förhandlas" mellan hyresgästföreningen och socialdemokratiskt styrda kommuners bostadsbolag.

Vi har blivit så vana vid detta "kamratvälde" att vi inte längre tänker på det.

Under de senaste tio åren har det accelererat. Se bara på hur statliga styrelser och myndighetschefer numera nästan uteslutande rekryteras från partiets kader i stället för utifrån kompetens.

Det finns mörkare sidor också. Kommunala politiker som hotar anställda med avsked för att de har utnyttjat sin yttrandefrihet. Nyligen var det en polischef vid Skavsta som i praktiken degraderades efter att han uttalat sig i pressen om den pressade arbetssituationen. Glöm inte heller de socialdemokratiska lokalpolitiker i Stockholm som dömts för valfusk.

Nu har det hela tagit rent nordkoreanska dimensioner sedan en arbetsförmedlare och en facklig ombudsman hotat arbetslösa med ekonomiska repressalier om de inte deltar i en politisk manifestation.

Visserligen är det legio inom arbetsförmedlingen att tvinga arbetssökande att delta i förnedrande aktiviteter som till exempel att gå på kurser där man får lära sig att ställa sig på led efter hårfärg, men när man i sann diktaturanda tvingar medborgarna att delta i en demonstration då har man gjort något oförlåtligt.

Vad beror då allt detta på? Ren slump, stress, olyckliga misstag, elaka medier med mera är de vanligaste förklaringarna. Ingen tror väl längre på dessa undanflykter? Vi kan bara hoppas på att rättsväsendet tar detta på allvar och dömer de två till hårda straff för deras övergrepp på själva demokratin. Våra lokala politiker måste ta avstånd från allt detta missbruk och ställa sig på barrikaderna för att försvara demokratin och de mänskliga rättigheterna!

GREGER WIKSTRAND

Mer läsning

Annons