Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampgrupp för Säters fana bildad

Annons

I 260 år har Säters kompanis fana förvarats i Stockholm. Nu ska den hem igen till Säter har Nils Hagström och Birger Sjungargård beslutat.

Tidningen skrev i går om Nils Hagströms mångåriga arbete med att försöka få hem fanan utan resultat.

- Birger Sjungargård ringde mig direkt på morgonen när han läst Södran och lovade att ta tag i frågan, säger Nils Hagström.

Säters kompanis fana togs i beslag i Stockholm i samband med den Stora Daldansen 1743. Det gick dåligt för de drygt 4 000 Dalkarlar som gått den långa vägen till Stockholm för att göra upp med de styrande. Dessutom blev männen från Säters socken av med sin fana.

Nils Hagström spårade upp fanan på 1980-talet och fann den i Armémuseet. Han har många gånger försökt få kommunala pampar att ta itu med frågan utan resultat. Nu ser det ut som om Nils äntligen kan få hem fanan i form av en kopia.

- Ingen skulle bli gladare än jag. Den skulle pryda sin plats i kyrkans vapenhus, säger Nils Hagström.

Även Birger Sjungargård är entusiastisk över projektet med att skaffa fram en tidstypisk kopia. Han tycker det är en fråga för både kyrkan, kommunen och alla Säterbor att samla in pengar till fanan.

- Vi har bildat en interimsgrupp som ska börja arbeta med frågan, säger Birger Sjungargård.

De som är intresserade av att stödja arbetet för att få hem fanan kan kontakta Nils Hagström, Birger Sjungargård eller undertecknad på Södra Dalarnes Tidning.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons