Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampen gav resultat

Annons

- Vi lämnar aldrig de här lokalerna. För oss är det livsviktigt att fortsätta. Tillsammans har vi både fått ihop pengar till färg och renoverat de slitna gamla lokalerna, säger Katarina Hermansson.

Katarina Hermansson är den enda dagbarnvårdaren i Ore som själv valt att lägga några timmar i veckan med barnen på öppna förskolan.

- Efter renoveringen är vi alla delaktiga. Föräldrarna kan själva öppna och stänga och öppna förskolan är allas vår angelägenhet, säger Katarina

Alla föräldrar och barn är välkomna till öppna förskolan i Furudal som överlevt trots allt och föräldrar och barn har fortsatt komma.

När Rättviks kommun sålde kommunalhuset i Furudal uppstod frågan hur hyran för öppna förskolan skulle betalas. Öppna förskolan har sedan länge varit inrymd i en lägenhet i före detta kommunalhuset, nära 20 år gissar Katarina.

Barn- och utbildningsnämnden beslutade betala hyran och föräldrarna satte genast igång att gå runt till de lokala företagen för att försöka samla ihop pengar till renoveringen.

- Vi gick runt till företagen och alla har bidragit till färgen och materialet, säger Katarina.

Ungdomsföreningen Noice, som lades ned för en tid sedan hade ett sparat kapital, som delvis gick till öppna förskolan.

När Anne, Anette, Pernilla, Bettan, Veronica, Linda, Jill, Ylva, Katarina , Sylvi och barnen visar de nyrenoverade lokalerna syns skaparlusten och inspirationen. Här finns plats för mycket lek och fantasi.

Ett blått rum med vita moln och stjärnor i taket, det gröna rummet med de mjuka sofforna och luftiga gardinerna, den chocklila hallen med skötbord, lekrummet med väggmålningar gjorda av Anne, Ylva och Jill, Nalle Puh, Ior och de andra. Köket är inte grått längre. Det är rött. De storblommiga tapeterna är borta och Amanda och Julia är glada.

- Det är jättefint och jätteroligt här, säger de och gungar vidae på gunghästen. Det är mysigt, säger Amanda.

Kvällar och helger jobbade framför allt mammorna med att skrapa, slipa och måla. Det tog flera månader och kostade 7 000 kronor.

Öppna förskolan ska skapa ett eget litet kapital genom en låg månadsavgift och lokalen ska gå att hyra för samlingar och barnkalas.

- Vi känner att det här är början på något spännande, något nytt och det har även inneburit ett lyft för oss personligen, säger Katarina.

På lördag är det invigning och öppet hus på nya öppna förskolan som också ska få ett nytt namn.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons