Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampen för rättvisa fortsätter på 1 maj

Annons

Närmare 200 personer befann sig som mest i stadsparken i Ludvika när det åter var dags för förstamajfirandet.

Antalet deltagare i tåget var däremot färre, men fortfarande vajade de röda fanorna.

Även en del plakat med markerade önskemål och ståndpunkter: "Heltid, en rättighet - deltid, en möjlighet", "Mera pengar till räddningstjänsten", "Ett rödare europa", var några av budskapen.

Ludvika musikkår marscherade i täten och när demonstrations- tåget kom fram till stadsparken satt redan åhörare på plats och inväntade årets talare.

Siv Hjalmar ordförande för LO-facket i Ludvika inledde med att tacka musikkåren och uppmanade till sång med "Arbetes söner." Musikkåren ackompanjerade men av sången hördes det inte mycket. Kanske behövs det sånghäften inför allsångsmomenten på förstamajfirandet framöver?

Årets gästtalare var Jesper Odelberg som gjort sig känd som stand-up komiker. Han slog igenom 1997 i tv-programmet "Släng dig i brunnen". Jesper Odelberg är CP-skadad och sitter i rullstol, något han inte är sen att skoja om.

- Jag behöver ingen talarstol, jag har min med mig.

Något traditionellt majtal höll han inte, men han passade på att mana till att se möjligheterna i livet.

- Har du inga tänder, se möjligheten att upptäcka Knorrs goda pulversoppor. Har du ingen empati, se möjligheten och gå med i Kristdemokraterna.

Ett skämt som uppskattades av åhörarna.

Gunilla Nygren, ordförande för socialdemokraterna i Ludvika, fokuserade på att årets 1 maj var till minnet av Anna Lindh, som också porträtteras på första- majmärket.

- Demokrati och mänskliga rättigheter var vad Anna Lindh kämpade för, sade Nygren.

Hon tog också upp den trafficking som pågår i Europa och som omsätter 50 miljoner kronor om året.

- Med ett starkt FN kan de mänskliga rättigheterna stärkas. Vi kan hedra Anna Lindh genom att föra hennes kamp vidare.

En kamp som inte bara handlar om orättvisor utanför Sverige utan även inom landets gränser där kvinnor fortfarande kommer i andra hand, poängterade Nygren.

Hon påpekade att det fortfarande är manliga mönster som har företräde och att kvinnor har, och förväntas ha huvudansvaret för hem och barn.

Gunilla Nygren passade också på att uppmana till engagemang i det kommade valet:

- Man kan tycka vad man vill om EU. Men nu är vi där, och det räcker inte med att bara klaga. Vi måste göra något åt det som är fel. Ska vi sätta stopp för högerns orättvisa politik i Europa så krävs det att många går och röstar till Europaparlamentet den 13 juni!

Hon avslutade med att bjuda in till ännu en gemensam allsång med Internationalen. Denna gång var sången högre, men kraften saknades...

INGELA HALLGREN

Mer läsning

Annons