Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampen för ett liv i frihet

Annons

Så blir det inte om familjen får gehör för en ny ansökan som de ska lämna in till Migrationsverket. Men migrationminister Barbro Holmberg har lagt ett förslag till riksdagen om att ta bort den möjligheten för flyktingfamiljer.

Det var en av de saker som folk protesterade emot när Iranska flyktingrådet kallat till manifestation framför riksdagshuset.

Uppåt 300 människor hade samlats på Mynttorget i går. Helya Riazat hade åkt ner tillsammans med mamma Zoreh och lillebror Daniel. Även ett 20-tal kompisar från Falun fanns på plats för att stötta.

- Vi vill ha henne kvar, hon förtjänar att stanna, sade Anna, Elin, Erika, Laureen, Mia och alla andra.

- Alla som lyssnar här är inte mina vänner. Här finns folk som rapporterar till den iranska regimen också, sade Helya.

Helya talade för de tusentals barnen som väntar på asyl och som tvingas leva gömda utan möjlighet att gå i skolan och få sjukvård.

- De är utan skuld och har tvingats fly undan krig, tortyr och svält. När de äntligen tror att de nått tryggheten i Sverige så väntar en annan plåga, en oändlig mardröm. De äter inte och sover inte, en del försöker ta livet av sig. Och jag kan förstå dem, för jag är en av dem, sade Helya.

Mamma Zoreh och lillebror Daniel turades om att hålla plakat och banderoller som stödde Iranska arbetares kommunistiska parti.

- Det handlar inte om rättvisa, utan om ett lotteri. Sverige kränker Genèvekonventionen och FN:s barnkonvention hela tiden, sade moderaten Ulrika Karlsson.

Folkpartisten Fredrik Malm krävde nedläggning av utlänningsnämnden, och om detta har en enig riksdag beslutat. Tanken är att öka rättsäkerheten med ett domstolsförfarande. Regeringen tvekar dock att genomföra beslutet, med hänvisning till att det skulle kosta och kräva allt för många domare.

Anita Doratio från Stockholms asylkomitté grillade politiker. Folk från samtliga partier hade kommit för att svara på hennes frågor, utom socialdemokraterna. De som var där lovade alla att rösta nej till migrationsministerns senaste förslag.

- Det är ju inte vårt fel att det tagit så lång tid. Vi flydde för att vi var rädda, det är ingenting man väljer frivilligt, sade Zoreh Anhari.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons