Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kämpar i motvind

Annons

Leila behövde ett jobb och tänkte öppna klädaffär. Gick starta eget-kurs och fick jobb på restaurang Linden.

- Jag är född och uppväxt i Hedemora. Utbildade mig i Stockholm till musikalartist och sångerska. Jobbade tidigare på restaurang Rosé i Avesta och Loftet i Hedemora.

- I april blev restaurang Linden i Hedemora till salu. Jag bestämde mig direkt för att försöka köpa den. Jag behövde ju ett jobb, säger Leila.

Hon behövde 500 000 kronor och frågade två banker i Hedemora om lån, men fick nobben.

- Bankerna hänvisade till tidigare ägare och händelser på krogen som anledning till avslaget. En bank trodde inte heller på affärsidén, den andra banken talade mest om tidigare ägare som anledning till att jag inte kunde få låna.

Leila var besviken och ledsen, men trodde stenhårt på sin affärsidé.

- Det är tack vare stödet från två personer på revisionsbyrån jag anlitar som jag orkade tro på framtiden.

Dessutom ställde hela släkten upp på Leila.

- Jag fick låna pengar av min familj och har skrivit på avtal om återbetalning. Nu har jag en enskild firma och är ensam ägare till Leilas pub och restaurang. I veckan ska omsorgsnämnden har extra möte och jag hoppas att kommunen ger mig utskänkningstillstånd för alkoholdrycker inför turistsäsongen, säger Leila.

Anledningen till att hon blev arbetslös för en tid sedan var att ägaren till Linden blev avhyst från lokalerna. Mannen som köpt restaurangen av Ljube Godevski som tidigare drev restaurang Heden hade inte betalat köpesumman, enligt det upprättade avtalet.

- Därmed återgick köpet till Ljube. Han var här och bytte lås på dörrarna och fick tillbaka krogen med hjälp från Kronofogdemyndigheten.

- Men nu är jag ensam ägare till restaurangen och jag har inga kopplingar till några av de tidigare ägarna. Jag är trött på alla rykten om att jag skulle vara någon sorts bulvan för andra personer och hoppas Hedemoraborna respekterar mig som en ung affärskvinna som vill driva eget företag, säger Leila Persson.

Hon tänker fråga stadsarkitekten om möjligheten att bygga en uteservering på Åsgatan. Puben som varit stängd rivs och ska byggas om.

- Det är bara jag och kocken Sveto från Bohuslän som jobbar i restaurangen, men vi har bra rykte om att servera god mat. Jag ger inte upp, säger Leila.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons