Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kämpar för polisskola

Annons

Justitieminister Thomas Bodström har sagt att det behövs fler polishögskolor i Sverige.

Detta för att klara det mål om antalet poliser som regeringen satt. Bodström har också pekat på vikten av att integrera polisutbildningen med övrig högskoleutbildning

Utvecklingsbolaget Mittdalarna menar att en fjärde polishögskola bör förläggas till - Mittdalarna. Det vill säga till Borlänge, Falun, Gagnef, Säter eller Ludvika.

Bland annat talar geografiska motiv för detta. Idag finns polisutbildningarna i Solna, Umeå och Växjö.

- Det finns bra kommunikationer hit, bra boende och fritid, och ett studiesocialt liv, säger Peter Hultqvist, kommunalråd och ordförande i utvecklingsbolaget.

Han pekar på att högskolan i Dalarna har 10 000 studenter vilket skapar ett akademiskt klimat som "lätt låter sig kombineras med nya högskoleutbildningar". I Ludvika finns dessutom redan distansutbildning av poliser, som bolaget vill ska få möjlighet att utvecklas vidare.

Närheten till storstadsregionen är inte heller någon nackdel, enligt Hultqvist.

Mittdalarna skriver nu till jus- titieministern i frågan och Peter Hultqvist har även personligen kontaktat Thomas Bodström och deklarerat regionens intresse av att husera en fjärde polishögskola.

- Visar man inte intresse är man inte ens med på planen, säger Hultqvist.

Många fler orter och regioner är med i dragkampen om en eventuell fjärde polishögskola. I olika sammanhang har förslag framförts om bland annat Rosengård i Malmö, Skövde, Borås och Gävle/Hudiksvall. Mittdalarnas vd Olle Rigborn hoppas på brett stöd från olika håll för tanken på Dalarna:

- Vi förväntar oss att vi får hjälp med att argumentera för fördelarna med en polishögskola här.

Den som tar beslut om lokaliseringen är dock inte regeringen, utan rikspolisstyrelsen.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons