Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kämpar för lokal folkomröstning

Annons

I Falun behövs det 2 100 underskrifter på listorna, det motsvarar 5 procent av de röstberättigade. Får Karin ihop namnen så måste politikerna ta upp frågan om folkomröstning. Hittills har hon fått in uppåt 600.

Karin Rissveds är kontaktperson i Dalarna för en förening som heter Barnens rätt till föräldrars tid.

Hon vill ha en hemmalön som är pensionsgrundande och ger sociala förmåner.

- Om fler är hemma med sina barn så blir det också mer tid på förskolorna för de barn som går där, säger Karin. Den som vill vara hemma med barnen ska ha möjlighet till det, och inte behöva subventionera andras barnomsorg.

Barn mår ofta dåligt på dagis, tycker Karin, de blir stressade och stöpta i samma form.

- Ingen skugga ska falla på dagispersonalen, det är systemets fel, säger hon. Jag har pratat med förskollärare som mår dåligt för att de inte har tid med varje barn. Alla barn måste få ses, annars slutar det med att de gör olagliga saker för att synas.

Själv har Karin Rissveds varit ensamstående mamma. Hon valde att vara hemma sina barn till de var tre och sex. Sedan kunde hon ha dem med på jobbet i damfriseringen. Nu är hon farmor, och hjälper till att vakta barnbarnen hemma i Svärdsjö.

- Det här är en hjärtefråga för mig, det känns som hjärtat slits ur kroppen när jag tänker på barn som blir lämnade. Jag vill jaga politikerna med blåslampa, säger hon.

Karin Rissveds har varit aktiv moderat, men tröttnade.

- Jag trodde i min enfald att jag skulle kunna göra något för barn och gamla. De lyssnade på mig, men sedan blev det inget. Jag tycker att politikerna törs för lite. Vi behöver färre av dem, så kanske vi får mer utfört, säger Karin.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons