Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kämpar för boendet

Annons

Kommunen planerar ställa om Gussarvsgården från ett särskilt boende till att bli ett ordinärt boende. Nu vill personalen vara med och säga sitt i frågan.

Lagom till dagens sammanträde i omsorgsnämnden har personalen därför lämnat in ett eget förslag till politikerna: 1) Gör om avdelning Björken till ett seniorboende med 16 platser. 2) Gör Lönnen till ett särskilt boende med 16 platser. Det beräknade personalbehovet är 20 årsarbetare. 19,5 av dessa arbetar tillsammans på senior- och särskiltboende. 0,5 årsarbetare arbetar som kontorist, vilket betyder att ingen enhetschef behövs på Gussarvsgården.

- Förslaget är skrivet i all hast, men vi tycker att det är bra, säger undersköterskan Maria Johansson.

Med förslaget värnar personalgruppen inte bara om den goda sammanhållningen i arbetslaget. Det väl fungerande "tvättstugeschema" de arbetat fram skulle kunna bibehållas samtidigt som risken att någon ska sägas upp minskar. Dessutom skulle inte åldringarna behöva flytta.

- Att Linden skulle få stänga var vi säkra på, men att även Lönnen och Björken omfattas var lite snopet för oss, säger Margareta Nordholm.

Undersköterskorna manar också till eftertanke bland kommunens politiker. Att utöka hemtjänsten kostar, och säger omsorgsförvaltningen upp avtalet med Gussarvsgårdens ägare Hedemorabostäder blir det ett inkomstbortfall i hyresintäkter på cirka tre miljoner kronor.

- Problemet bara flyttas runt i kommunen, säger Maria Andersson.

- Särskilt boende måste ju ändå alltid finnas, säger Margareta Nordholm.

Personalen oroas inte bara över sin egen situation utan också över den påfrestning det innebär för åldringar att plötsligt tvingas byta boendemiljö.

- De känner oss väl och är vana vid utrymmena, och tillsammans har vi väl inarbetade rutiner.

Inger Stehn är frustrerad över kommunens planer. Hennes mamma Siri Forsberg, som nu är 80 år gammal, har länge bott på Gussarvsgården.

- Informationen från kommunen har varit urusel. Åldringar som har slitit och jobbat hela sitt liv ska inte behöva utstå sådant här. Ingen vet hur det blir med hemtjänstgruppen, det blir stor oro för de boende nattetid, säger hon.

Personalen uppmanar politikerna att vara återhållsamma med uppsägningar. Detta då pensionsavgångarna väntas bli märkbara 2005 och inte minst 2006 då det finns risk för personalbrist.

"Är det inte bättre att försöka ha kvar den unga generationen i kommunen i stället för att de flyttar till andra kommuner. Vilket resulterar i att vi i Hedemora fortsätter att förlora skattebetalare och utbildad arbetskraft", skriver personalen till politikerna i omsorgsnämnden.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons