Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampanj ska stoppa onyktra bilförare

Annons

Kampanjen syftar också till en ökad användning av bilbälte.

Polisen kommer under vecka 8 att intensifiera sin övervakning i Dalarna.

- Vårt budskap till bilförarna är kort och gott - förbättra dina odds - kör nyktert och använd bilbältet, säger Gunilla Viberg på Vägverkets Region Mitt, till TT.

I Dalarna inträffade 13 dödsolyckor under fjolåret. I fem av olyckorna fanns alkohol med i bilden.

I Region Mitt, det vill säga Västernorrland, Gävleborgs, Jämtlands och Dalarnas län, omkom totalt 70 personer i 56 döds-olyckor under 2001.

18 av de totalt 56 dödsolyckorna var alkoholrelaterade.

I dessa 18 olyckor omkom 22 personer.

De flesta alkoholrelaterade olyckorna inträffade i Jämtlands län, 46 procent av dödsolyckorna inbegrep alkoholpåverkade bilförare.

18-24 år är den åldersgrupp som varit mest inblandade i alkoholrelaterade olyckor under 2001. Hälften av alla alkoholrelaterade dödsolyckor var singelolyckor.

Olyckorna med berusade bilförare har till största del inträffat sent på kvällen eller under nattetid. Medelvärdet för promillehalten i blodet var 2,2.

Totalt omkom 47 personer i personbil, buss och lastbil. Över hälften av de omkomna förarna och passagerarna i personbil, lastbil och buss har inte använt bilbälte. Enligt Vägverkets trafikexperter är det sannolikt att flera av de omkomna hade överlevt om de använt bilbältet.

MICHAEL MARKLUND

Mer läsning

Annons