Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampanj ska få stopp på bilbrotten

Annons

- Jag tyckte inte om ökningen och kontaktade Erik Gatu på polisen och tillsammans tyckte vi det skulle vara bra med en kampanj, säger Sonja Sahlin.

Antalet anmälda bilbrott för perioden 1/1 2003 till 15/11 2003 var 1 065 stycken. Under samma period i år har siffran ökat till 1 241 stycken.

På polisens lista kan man även utläsa att det är ett stråk från Hagalund, Bullermyren mot Tjärna ängar som är mest drabbat.

- Mest utsatt gata i Borlänge är Betesgatan följt av Kornstigen och på tredje plats finns Kupolens parkering, säger Erik Gatu vid polisen.

Polisen har också märkt att det nu blivit en mer koncentration av brotten. Antalet utsatta platser har inte ökat.

Vid kampanjen nu på lördag kommer representanter för BRÅ och KRIS, Kriminellas revansch i samhället, att dela ut cirka 2 000 flygblad på Bullermyren samt på Ovanbroparkeringen.

På Bullermyren ska alla hushåll få flygbladet hem i brevinkastet. På Ovanbroparkeringen ska flygbladen delas ut samt även sättas under vindrutetorkarna.

Efter en tid ska man sedan titta på om den här kampanjen har gett något positivt. I så fall är man beredd att gå vidare med nya utdelningar av flygblad.

På flygbladet kan man läsa i nio punkter vad man som bilägare kan göra för att försvåra för tjuven eller tjuvarna.

Man ska tömma bilen själv, det kan vara bra att ha så kallad rattkrycka, elektroniskt larm, billarm och hjullås. Märkning av olika detaljer samt nyckelhanteringen bör man också tänka på.

- Sedan är det givetvis viktigt var man parkerar. Platsen ska vara upplyst och inte någon skum parkering med mycket vegetation runt, säger Erik Gatu.

Från KRIS sida kommer man att medverka i i utdelningen av flygbladen. Vilken roll de sedan har är inte riktigt klart.

KRIS i Borlänge har i dag cirka 120 medlemmar och de arbetar för att försöka hjälpa unga som är på glid in i kriminaliteten.

JAN KORSGREN

Mer läsning

Annons