Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kamp på liv och död

Annons

Biljard i all ära, men de grönklädda borden fick se sig övergivna för annan aktivitet i lördags, då Faluspelen i Counter-strike genomfördes.

Fem datorer står placerade i rad och fem så kallade counter-terrorister har satt sig till rätta. Det är de som i hjältemodets namn ska finna och desarmera den bomb som terroristerna placerat ut.

Terroristerna är också fem till antalet, och deras datorer står mittemot motståndarnas. Drabbningen kan börja, och den blir förstås blodig.

- Man får poäng när det andra laget dött. De som vinner får pengar så att de har råd att köpa bättre vapen med bättre sikten till nästa omgång, säger Per Anda, en av arrangörerna på Fragstorm IT-café, som är inhyst på Biljarden.

Just den här tävlingen kallas Max Rounds, MR, vilket innebär att de två lagen gör 12 omgångar. Sedan byter man, virtuellt sett, sida. Alla får med andra ord vara både good guys och bad guys.

Publiken kan följa spelet på en skärm. Och koncentrationen hos spelarna är stor.

- En bra spelare är säker på handen och har snabba reaktioner, säger Andreas Berglöf, som är med i lag Falun.

Laget bildades officiellt för drygt en månad sedan och består av några av Faluns bästa spelare. De har spelat Counterstrike i ungefär två och ett halvt år, och har nu bestämt sig för att satsa tillsammans.

Counterstrike har blivit en stor succé världen över. Nyligen vann ett svenskt lag VM, och en prissumma på en halv miljon kronor.

En Europaliga är också på gång, och överallt spelas det; i hemmen, på skolor, på IT-caféer och säkert på en och annan arbetsplats...

Vad är det då som är så kul?

- Det händer alltid nya saker. Det går inte att förutse hur det ska gå, säger Andreas Berglöf och får medhåll av lagkamraterna.

Själva ser de fram emot ett så kallat "lan" i Uppsala i slutet av mars, då ett stort antal entusiaster samlas för att spela. Och på Biljarden i Falun utlovas det fler tävlingar i framtiden.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons