Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kamp om Slussens överlevnad

Annons

Kritik har kommit bland annat från kommunalrådet Gunnel Söderberg, m, för att barn- och utbildningsnämnden alltför snabbt tog ställning till att just Kulturskolan Miranda (där fritidsgården Slussen ingår) kanske måste drabbas hårdare än andra verksamheter när bun ska göra besparingar.

- Frågan har diskuterats "åtskilliga gånger" under våren i kommunstyrelsen och dess arbetsutskott och dessutom under budgetdagarna i Moraparken i april. Vi har varit mycket tydliga, så det kan inte vara någon hemlighet för Gunnel Söderberg, säger Christina Bröms, c, ordförande i bun och får medhåll av Thor Nordlund, s, som ingår i bun.

- Jag önskar av hela mitt hjärta att vi kan ha kvar fritidsgårdarna, säger Christina Bröms. Det är en jättefin satsning, men fyra miljoner ska bort och efter mycket bollande valde vi att lyfta bort "en stor klots", Slussen, eftersom vi tar vårt budgetansvar på fullt allvar. Om vi skulle braka i väg med budgeten på samma sätt som socialnämnden (minus 19 miljoner kronor i fjol) skulle det sluta med katastrof för kommunen.

- 19 miljoner kronor är lika mycket som 19 fritidsgårdar skulle kosta att driva ett år, säger Thor Nordlund. Det här är ingen rolig grej som vi gör för skojs skull, säger Thor Nordlund.

- Det finns något vi inte kan spara på och det är de lagstadgade verksamheterna, förskola, grundskola och särskola. Nu är gränsen nådd för vad vi kan spara där. Då återstår de frivilliga verksamheterna, där fritidsgårdarna ingår. Vi har kravet på oss om en budget i balans och då måste vi ta det ansvaret.

- Kommunstyrelsen har ju sagt åt oss att vi inte får röra fritidsklubben och "Kåken". Då valde vi Slussen. Det vet Gunnel Söderberg sedan april, säger Christina Bröms och Thor Nordlund.

Båda poängterar att de helst vill behålla Slussen.

- Kanske kommer ekonomin att se lite annorlunda i höst så att vi kan backa från förslaget, säger Bröms.

- Ja, vi tänker också försöka jobba för Slussen "till sista blodsdroppen", precis som Gunnel Söderberg, lägger Thor Nordlund till.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons