Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kamp om budgetpengar i gång

Annons

Svensk ekonomi går som tåget. Räcker pengarna för att slopa förmögenhetsskatten, införa miljöbilspremie och hantera allt fler asylsökande?

I dag samlas regeringen för överläggningar.

Det ekonomiska läget ser ljust ut när regeringen samlas på Haga slott inför förhandlingarna om vårens budgetproposition som läggs fram den 16 april. Trots det har finansminister Anders Borg lovat att han ska hålla hårt i pengarna när de olika fackministrarna kommer med sina önskelistor. Högkonjunkturen ska vårdas för att räcka länge.

När det gäller att välja mellan olika satsningar och förslag är prioriteringen klar för Anders Borg. Åtgärder som leder till jobb och bättre förutsättningar för företagande står överst på att-göra-listan. Till exempel måste jobb- och utvecklingsgarantin, som ska ersätta dagens aktivitetsgaranti, fyllas med konkret innehåll och finansieras innan den införs den 2 juli.

Ett av allianspartiernas vallöften var att avskaffa förmögenhetsskatten. Till att börja med utlovades en halvering under 2007, men hittills har regeringen inte levt upp till det löftet. När det första steget presenterades undantogs nämligen fastigheter från skattehalveringen.

Partierna har hittills varit oense om hur snabbt resten av förmögenhetsskatten ska avskaffas. Centern och kristdemokraterna vill att den slopas helt från 1 januari 2008.

På senare tid har regeringen höjt sina miljöambitioner, men ännu har inte några konkreta förslag presenterats. Ett av förslagen som det pratades mycket om i valrörelsen var en miljöbilspremie på 10|000 kronor. Den skulle miljöminister Andreas Carlgren gärna införa så snart som möjligt.

Migrationsminister Tobias Billström har det ökande antalet asylsökande på sitt bord. Migrationsverket har flaggat för att det behöver nyanställa för att klara av sin uppgift och har begärt 1 miljard kronor extra i vårbudgeten.

Vårpropositionen innehåller normalt sett inga skatteförslag, men undantag har gjorts förr. Dessutom kan regeringen passa på att avisera förslag som kommer att presenteras närmare i höstbudgeten.

I samband med mötet på Haga väntas finansministern också ge nya, uppjusterade prognoser för svensk ekonomi. Åtminstone för arbetsmarknaden, som utvecklats bättre än vad regeringen räknade med i höstas.

TT

Mer läsning

Annons