Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kamp mot svartjobb

Annons

Det är samtliga fackförbund inom LO-familjen som gemensamt beslutat ställa sig bakom en aktion mot fiffel-ekonomin. Nu ska förbunden öka samarbetet för att gemensamt spåra upp och avslöja både företagens svarta verksamhet och den svarta arbetskraften.

Mauritz Noutio berättar att restauranger, taxinäringen i storstäderna, byggarbetsplatser samt åkerinäringen tillhör de värsta fuskarna.

- Fusket tycks breda ut sig och bli större. Lagar och avtal ska följas. Vi ska hålla efter de som inte håller sig till kollektivavtalen, säger han.

- I fjol började Byggnads att kontrollera den utländsk personal som fick anställning på byggarbetsplatserna i södra Sverige. Det kommer i år att ske i betydligt större omfattning än hittills.

Själv är Mauritz Noutio engagerad i Transport. Från den positionen noterar han att fusket med dubbla färdskrivare och därmed åkerier och förare som medvetet försöker fiffla, ökat i omfattning.

- Framför allt handlar det om åkerier som kör mot Göteborg, Småland och Skåne. Det här innebär att risken är stor att seriösa åkeriföretag slås ut. De hänger inte med i konkurrensen och det är sorgligt. Vi ska inte ha en samhällsekonomi där företag som är oseriösa ska slå ut ärliga åkare. Det finns utländska chaufförer som håller sig vakna genom att sitt och borsta tänderna när de kör sina fordon genom Sverige, det är hemskt.

- Det visar sig också att chaufförerna inte har den rätta behörigheten att köra långa och tunga fordon, säger Mauritz Noutio. Något som är otäckt med tanke på att förarna i sitt värv också befinner sig bland andra trafikanter.

- De senaste åren har bekymren med svartåkerier blivit allt större. Något som beror på att godstrafiken på järnväg tycks minska, och det har fått dystra effekter på åkerinäringen.

Mauritz Noutio har inget emot att LO-Facken spårar upp och polisanmäler oseriösa företag.

- Nej, alla som kommer på det systematiserade fifflet och kan avslöja den svarta ekonomin bidrar till vårt gemensamma samhällsbygge. Både polis och åklagare behöver hjälp i det arbetet. Det är bra om facken kan samarbeta för att göra den svarta ekonomin vit, säger Mauritz Noutio.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons