Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kamp mot neddragningar inom psykiatrivården

Annons

RSMH, Riksförbundet för social och mental hälsa, är en organisation som framför allt arbetar med kamratstöd för sina medlemmar. I Smedjebacken är Kerstin Kastlander-Olsson anställd vid RSMH och Berit Uthas arbetar ideellt åt föreningen.

- Om vård och omsorg minskar, så är det självklart att risken för sådana saker ökar. Det primära måste vara att förebygga och det gör man inte med neddragningar, säger Kerstin med tanke på vansinneskörningen i Gamla Stan.

- När sånt här ökar, som det gör nu, måste vi fråga oss vilket samhälle vi lever i och vad vi gör för fel, tillägger hon.

Vad debatten om vården av psykiskt sjuka kommer att leda till, tycker de båda är svårt att sia om.

- Det kommer nog bli uppdelat så att en del tycker att det ska satsas på vården, andra tycker att de ska sättas i fängelse, säger Berit.

Förutom kamratstöd arbetar RSMH också mycket med att påverka politiker och beslutsfattare. Man protesterar mot att allt fler psykiatriska kliniker och behandlingshem läggs ned.

På kongressen, som nyligen hölls i Åkersberga, diskuterades flera andra saker som rör de psykiskt sjukas situation.

En viktig fråga var de personliga ombuden.

- Ett personligt ombud finns för psykiskt sjuka som inte kan föra sin egen talan, berättar Berit Uthas.

Ombuden ska också se till att de psykiskt sjuka får den hjälp som de är berättigade till.

Problemet är att många kommuner har börjat diskutera att sluta satsa på verksamheten. Anledningen är, som ofta, brist på pengar och resurser.

Kongressen protesterade kraftigt mot planerna på att avskaffa de personliga ombuden.

När Berit inte är på kongress hjälper hon Kerstin med arbetet på lokal nivå. RSMH i Smedjebacken har en uppsökande verksamhet där man försöker få sjuka personer att ta steget och bli medlem och verksam i föreningen. Både Berit och Kerstin har erfarenhet av psykisk sjukdom och det underlättar för de andra medlemmarna.

- Det ska kännas tryggt att komma hit. Och här finns en varierande grupp människor, från de som varit psykiskt sjuka länge till de som har problem med att vara ensamma, säger Kerstin.

STEFAN PERSSON

Mer läsning

Annons