Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kamp mot barnreklam

Annons

Förbud för reklam riktad till barn är en av flera olika saker som kommer att finnas med i konsumentpropositionen när regeringen lägger förslag till riksdagen.

Ann-Christin Nykvist poängterade starkt att hon ville stävja skräpmatsreklamen. Efter studier har det framkommit att de tio vanligaste reklaminslagen i tv innehåller godis, snacks och läsk. Den reklamen ses till och med i Kalle Ankafilmerna.

- Jag har en dialog med kommissionären i EU, Kypriano. Vi strider för att få strängare regler för reklam riktad mot barn. Kypriano har uppmanat branschen att bättra sig inom närmaste året annars blir det en strängare lagstiftning med gemensamma regler inom unionen, säger hon.

Ann-Christin Nykvist vill också förbättra konsumenttjänstlagen. Hon vill förstärka konsumenternas rättigheter vad gäller tjänster.

Telemarknaden är ett område där fusk förekommer och kunderna blir lurade. Det talades om att bilda en rådgivningsbyrå inom tele- och internetbranschen. Efter "modemkapningarna" är det dags för nya lagar och regler.

- Konsumentpolitiken kommer att anpassas till den tid vi lever i. Globaliseringen och tio år i EU påverkar. Inte visste vi att mobiltelefonen skulle visa sig bli ett behov. Nu använder både mina söner och min mamma den.

Konsumentvägledningen är samhällsekonomiskt lönsam. Det är resultatet som forskare vid Göteborgs universitet på uppdrag av jordbruksdepartementet kommit fram till. I rapporten framkom att svenska folket är villigt att betala 300 kronor mera i skatt per år för att ha en kommunal konsumentvägledning. Den lokala konsumentvägledaren kostar fem till tio kronor per invånare och år.

- I studien visades att en vuxen konsument förlorar 2 800 per år genom felköp, byten och reklamationer. Jag kommer att agera kraftfullt för att konsumentvägledningen ska finnas i hela landet, fortsätter Ann-Christin Nykvist som tycker att det är mycket viktigt att trygga konsumenterna.

En trygg konsument får hushållsbudgeten att gå ihop vilket visar att finansiell rådgivning är en bra lagstiftning. Vart fjärde hushåll har svårt att få ekonomin att gå ihop. Det är viktigt att hjälpa dem som hamnat i skuldfällan på grund av att det varit för lätt att låna pengar.

- Svenska konsumentvägledningen arbetar mycket för trygghet, poängterar hon.

MONICA ELMQUIST BROMAN

Mer läsning

Annons