Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kamp i krogsysslor

Annons

- Jättespännande och lite nervöst, säger Mikaela Bramner från Åre och får medhåll av de andra.

- En bra övning för framtiden, tycker Emil Louna från Helsingfors.

- Bra tillfälle att lära av varandra, säger Linnéa Johnsson från värdskolan Gästis i Leksand.

När "Nordentävlingarna" drar i gång i dag klockan 10.00 så är det meningen att deltagarna i grupper om två och två under fyra timmar ska lösa de uppgifter de fått inom respektive område.

Och de gör det i historisk miljö. Det gamla gästgiveriet i Leksand har många hundra års anor att ta emot folk från hela världen och ge dem service. Något som gymnasiechefen Lars Davidsson påminde om när han förklarade tävlingen invigd.

I uppgiften "servering" handlar det inte bara om att "hälla och hämta från höger", utan det gäller också att ha bra kommunikation med köket, hålla ordning på vinerna och fixa dukningen.

Grupperna som tävlar i "kök" ska skriva ihop en meny efter givna råvaror, laga rätterna på tid och hålla ordning i köket.

"Hotell/turism" kan gälla allt från att göra en turistbroschyr på främmande språk till att ordna en konferens eller att organisera och leda exempelvis en busstur på älgsafari.

Alla uppgifter ska klaras av inför domarnas vakande ögon.

I går eftermiddag lottades lagen och uppgifterna delades ut.

När tidningen träffar eleverna är det fortfarande många timmar kvar tills de får veta vad de ska göra och spänningen och förväntan är stor.

Fram till lottningen gäller det att lära känna varandra, för chansen finns att man blir ett lag som ska jobba ihop.

De besökande eleverna bor hos värdskolans elever och tanken är att tävlingen ska ambulera mellan Leksand, Trondheim, Åre, Sollentuna och Helsingfors.

Redan i dag samarbetar en del av utbildningsorterna, men tanken är att man i framtiden ska gå ett steg längre i form av ett ännu större utbyte när det gäller skolundervisning och praktik.

I kväll blir det högtidlig avslutning med prisutdelning och gemensam "hemlagad" middag.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons