Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kamp för barnpeng

Annons

En av kd:s hjärtefrågor är valfri barnomsorg så att de föräldrar som vill får ersättning för att vara hemma med sina barn.

Faluns nye kd-ledare Håkan Norén föreslog i en motion tillsammans med partikamraten Katarina Gustavsson att Falun skulle ordna en lokal folkomröstning om saken. Det skulle ske samtidigt med valet om EMU. Syftet var att folkomröstningen skulle vara en väckarklocka för regeringen om att det var dags att börja lyssna på folket.

Frågan diskuterades i kommunstyrelsens allmänna utskott. Där kom Maria Wilje med förslag på en annan variant. En folkomröstning var en onödig omväg ansåg hon. Man kunde lika gärna gå direkt till regeringen och begära dispens från reglerna och bli en försökskommun med barnpeng.

Maria Wilje pekade liksom kd-politikerna på hur dagens stress påverkar barnen negativt. Det medför höga kostnader i form av omhändertagna barn som behövde vård på institutioner och sjukskrivna föräldrar som inte orkade med både barn och jobb.

Enligt Wilje är Gagnefs kommun inne på samma tankegångar och gick man samman med en begäran om att få bli försökskommuner hoppade säkert fler dalakommuner på det tåget, trodde hon.

Enligt Wilje skulle införandet av en barnpeng i kommunen inte kosta något extra. En barnomsorgsplats kostar i dag 92 000 kronor per år. Om man drog ifrån lokal- och administrativa kostnader blev det ändå en rejäl peng över till de föräldrar som själva ville ta hand om sina barn.

En annan vinst är att det då blir mindre trångt på daghemmen och därmed minskar stressen och höjs kvaliteten för de barn som är kvar där.

Kommunalrådet Dan Westerberg tycker som centerpartist i princip likadant som Wilje.

- Det här är en intressant idé men vi kan inte godkänna den utan att ha mer utredning och fakta på bordet vad det skulle innebära för kommunen, säger han.

Han ville därför avslå både kd-motionen och Wiljes förslag och tyckte att hon kunde skriva en egen motion som kunde utredas på vederbörligt sätt.

Det blev votering om saken men den förlorade Wilje med siffrorna 4-3.

Men Maria Wilje kommer att strida vidare för sitt förslag i kommunstyrelsen och fullmäktige.

- Dan Westerberg kunde ha yrkat på en utredning om mitt förslag redan nu om han velat, säger hon.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons