Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kamomill flyttas in i primärvården

Annons

Sedan Kamomill startade för sex år sedan har 50 mödrar och deras barn fått hjälp varje år. Det gäller i första hand amningsråd, men en del har även fått hembesök och psykologiskt stöd.

När beslutet kom i februari att verksamheten skulle dras in på grund av landstingets sinande kassa, reagerade många. Inte minst de som upplevt Kamomill som ett stöd.

Några mödrar, under ledning av Katrin Gustavsson, startade i maj en namninsamling mot nedläggningen. Under tre veckors tid har 754 personer skrivit på listorna.

Landstinget har nu kommit till ett beslut som innebär att verksamheten blir kvar.

- Vi ska samordna de funktioner som Kamomill har haft med primärvården, och samtidigt samverka med kommunen, konstaterade närsjukvårdschefen Lars Astgård.

- Konkret innebär det att de som kan tänkas behöva hjälpen fångas upp redan på mödravårdscentralen, eller möjligtvis på barnavårdscentralen.

- Om det rör sig om medicinsk hjälp och skötsel av barnet kommer det att ges genom landstinget. Om det rör det sig om andra insatser, såsom stödsamtal och barnpassning, har kommunen även i framtiden ansvaret, sade Lars Astgård.

Beslutet innebär en omfattande omstrukturering av mödra- och barnavårdscentralen. Hela organisationen måste ses över.

- Vi har tillsatt en utredning som kommer att arbeta fram ett förslag till den första oktober. Där framgår vilka som har ansvar för att ta tillvara mödrarnas behov, och vem som ska samordna mellan kommun och landsting, berättade Astgård.

Utredningen visar också vad som ska göras med de tjänster som nu finns på Kamomill.

- Det är för tidigt att säga vad deras arbetsuppgifter kommer att vara i framtiden.

Omstruktureringen innebär, enligt landstinget, inte någon försämring för dem som behöver hjälpen.

- Alla de individer som hittills fått hjälp får det även i framtiden, försäkrar närsjukvårdschefen.

Att föräldrar engagerat sig genom en namninsamling ser han enbart som någonting positivt.

- De signalerar att det finns ett ständigt behov av den här typen av verksamhet, och det tar vi nu, liksom i framtiden vårt fulla ansvar för.

Kommunen, genom Peter Svantesson, social och utbildningsförvaltningens chef och Ulla-Britt Mikaelsson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, ställer sig positiva till landstingets nya grepp.

- Det känns bra att landstinget tar sitt ansvar i den här frågan, konstaterade Peter Svantesson efter mötet.

- Utifrån vad de presenterade angående upplägget i dag, tycker jag att det ser riktigt hoppfullt ut, fyllde Ulla-Britt Mikaelsson i.

Vad säger då de berörda om lösningen? Katrin Gustavsson, som är en av dem som har fått hjälp genom Kamomill, och som startade namninsamlingen, är en aning skeptisk.

- Barnavårdscentralen har redan fullt upp med sin egen verksamhet.

- Som det ser ut nu har de bara telefontid mellan åtta och nio på förmiddagen, och det duger inte. Kamomill har varit särskillt bra, eftersom man har kunnat nå dem när som helst, för att få råd.

Hon förhåller sig dock inte helt främmande till den nya lösningen.

- Givetvis är det bättre än att verksamheten inte alls finns kvar. Och det är klart, det kan komma att fungera, om resurserna är tillräckliga.

Även Kamomills nuvarande två anställda, Maud Gustavsson och Ulla Olausson, känner en viss oro för framtiden.

- Vi är rädda att familjerna inte får det stöd de behöver i den nya organisationen, sade Olausson.

Hur allt kommer att ordnas i detalj, får utredningen visa. Tills den är klar, fortsätter Kamomill sin verksamhet enligt samma uppskattade mönster som under de senaste sex åren.

STINA ANDERSSON

Mer läsning

Annons