Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kammarsymfonikerläger i Cassels

Annons

I morgon inleder Bergslagens kammarsymfoniker sin årliga kurs i orkesterspel förlagd till Cassels.

Efter några övningspass kommer orkestern, som innehåller några av Sveriges bästa ungdomsmusiker, att ge konserter på flera platser i Västerbergslagen.

1999 arrangerade Bergslagens kammarsymfoniker för första gången en kurs för begåvade musikungdomar i Cassels, Grängesberg. Innan dess hade den varit förlagd bland annat till Lindesberg.

- Jag skulle vilja påstå att det är en av de kurser i Sverige som kräver allra mest i fråga om skicklighet av deltagarna, säger Jan Björklund från Fagersta kulturskola, som är den sammanhållande kraften i arrangemanget.

- Redan från början gick vi ut med vilket som är huvudstycket. Allt för att musikerna skulle veta vilken nivå som krävs av dem.

Sammanlagt i alla sektioner har 65 musiker blivit antagna. Merparten av deltagarna är svenska, men på plats finns även ett antal personer från USA och Schweiz.

- Konkurrensen är hård, men så vill vi också göra någonting som verkligen håller hög standard.

Årets huvudstycke är Sibelius andra symfoni. Den ska spelas i symfoniorkester.

- Vi har också en större komposition av Fredrik Hagstedt, född 1975, som har gått tonsättarlinjen på Kungliga musikhögskolan i Stockholm.

- Fredrik har rötter i Ludvika, och har komponerat ett modernt men seriöst stycke som bottnar i den klassiska musiken.

Även David Laganella från Philadelphia i USA har specialkomponerat ett verk.

- Texten är skriven av Mathew Brady, och handlar om attacken mot USA den 11 september 2001, säger Björklund.

Stycket framförs av mezzosopranen Kristina Wahlin, som har studerat i solistklassen på Kungliga Musikhögskolan och Royal Academy of Music i Storbritannien.

En annan solist är oboisten Geoffrey Cox med rötter i England, som nu är verksam som solooboist vid Göteborgsoperan.

Årets symfoniorkester dirigeras av Finn Rosengren, som är född och utbildad i Göteborg. Han är anställd vid Göteborgsoperan och har genom åren dirigerat mer än 1200 föreställningar och ett 70-tal produktioner.

Orkestern inleder sin övningsperiod på lördag. De finns sedan i Cassels praktiskt taget varje förmiddag under nästa vecka.

På kvällarna ger de konserter. Programmet inleds på tisdagskvällen i Vilhelminaparken, Fagersta, med Balders Brass, som leds av Magnus Eriksson, direktören för Sveriges Orkesterförbund.

De spelar också på onsdagen i lokstallet, Smedjebacken.

På torsdag ger Kristina Wahlin och Patrik Karlsson en konsert på magasinet i Ludvika. Samma dag befinner sig Balders Brass på Malmtorget i Kopparberg, stråkar och brass i Hörkens kyrka, samt Geoffrey Cox ensemble i Norrbärke kyrka. Senare på kvällen blir det dans till Bergslagens valsverkssymfoniker och Balders Brass på Brukshotellet i Grängesberg.

Fredagens konsert med symfoniorkestern går av stapeln i Ramsbergs kyrka, och på lördagen avslutas veckan med två konserter i Grängesberg - den första med Balders Brass i Parken Cassels.

- Den andra är vår officiella avslutning - en stor festkonsert i Cassels, där också årets tonsättare presenteras närmare.

STINA ANDERSSON

Mer läsning

Annons