Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kammarrrätten gav NLT rätt

Annons

Torbjörn Granling vände sig till kammarrätten i februari när kommunen vägrade låta tidningen ta del av ansökningshandlingarna i samband med utlysande av tjänsten som chef till social- och utbildningsförvaltningen.

Enligt tryckfrihetsförordningen (TF 2:12) ska myndigheter lämna ut begärda handlingar "genast eller så snart det är möjligt". Det innebär normalt medan vederbörande väntar eller åtminstone under dagen, eller, i undantagsfall, påföljande dag. Det här skulle betyda att kommunen nu måste lämna ut de begärda listorna på sökande till förvaltningschefstjänsten medelbart, men på stadshuset är man fortfarande tveksam.

Kommunchef Kalle Gustafson har inte hunnit se kammarrättens beslut, eftersom han under torsdagen befinner sig på resande fot. Det blir genom NLT han får besked om kammarrättens slutsats. Därför anser han att det är svårt att ge någon egentlig kommentar.

- Nej, eftersom jag inte når stadshuset i dag, så får jag ge standardsvaret - jag vill inte kommentera innan jag har läst kammarrättens beslut.

Kommunchefen kan inte säga direkt hur man ska gå vidare.

- Nej, jag kan inte ta ställning till om kommunen ska överklaga. Det är inget jag bestämmer på egen hand, det måste vi diskutera.

Kalle Gustafson har inte hunnit sätta sig in i om det är praktiskt möjligt för kommunen att överklaga till högre instans.

- Enligt min uppfattning, utan att vara tvärsäker, tror jag att vi har tre veckor på oss, men jag måste tillåta mig att vara lite osäker - det här är inget vi gör varje dag...

Med facit i hand, kunde kommunchefen fundera över om han haft dåliga rådgivare, som rekommenderat hela förfaringssättet?

- Nej, nej, jag skyller inte på dåliga rådgivare. Däremot kan jag i efterhand se att vi kunde hanterat det här på ett annat sätt. Till exempel kunde konsultföretaget fått gå ut med en annons, där de skrivit att de "för kund räkning sökte förvaltningschef". Då hade ni definitivt stått där med lång näsa... En annan slutsats jag kan dra är att formuleringarna i annonsen kanske inte var de bästa. Det får jag ta på mig. Men världen rasar inte för det här och innan vi klarat ut det här är tjänsten förmodligen tillsatt och allt klart.

Nu har du inte läst kammmarrättens beslut, men innebär det inte att du måste lämna ut listan på alla sökande direkt?

- Nej, oavsett vad kammarrätten säger så har jag ju ingen lista. Men om det framgår att listan ska lämnas ut, så måste jag förstås försöka skaffa fram den. Men ordningsföljden blir ju 1: Läsa igenom beslutet 2: Ta ställning till hur vi ska agera 3: Ska vi inte överklaga så handlar det om att se till att handlingarna kommer fram. Men det går förstås inte den motsatta vägen, i omvänd ordning, konstaterar kommunchef Kalle Gustafson.

NLT:s Torbjörn Granling kommenterar kammarrättens beslut och Kalle Gustafsons uttalande.

- Jag är givetvis glad över kammarrättens beslut, men det var ändå väntat.

Självklart måste allmänheten ha rätt att få reda på vilka som söker tjänster hos myndigheterna.

- Men jag tycker lite synd om Kalle Gustafson. Med sin bakgrund som informationssekreterare inom IOGT-NTO och informationschef hos Ludvika kommun har han alltid och i alla lägen förespråkat största möjliga öppenhet.

- I det här fallet har han uppenbarligen litat blint på dåliga rådgivare. Men efter detta beslut i kammarrätten kommer säkerligen Kalle Gustafson och andra kommunala chefer att tänka sig för mer än en gång innan man försöker hemlighålla olika ärenden med hjälp av dyra konsulter.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons