Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kammarkören tar ton i Italien

Annons

Den drygt 20-åriga kören leds sedan drygt två år tillbaka av Tony Margeta och den trivs verkligen under hans ledning. För en tid sedan hittade han en länk på internet till en stor körtävling i Riva del Garda som ligger i ena ändan av Gardasjön i norra Italien. Tony tände till och tänkte att det var någonting för hans kör.

- Det var länge sedan kören var ute och reste, så då tyckte vi att vi kunde kombinera det med en tävling, säger han.

Det är första gången som Falu kammarkör ställer upp i en tävling. Men även om man nu skulle få blodad tand så ska man inte tävla för ofta, anser Tony Margeta.

- Nej, för det här är ett hästjobb att förbereda sig inför, för man vill ju att allt ska vara perfekt, säger han.

Till tävlingen kommer 54 körer från 26 länder på fyra kontinenter. Körerna delas upp i 15 olika kategorier beroende på sammansättningen av dem och vilken repertoar de sjunger. Går det riktigt bra för Falukören finns det en del prispengar att hämta.

Nu övas det och åter övas. Det artikuleras och repeteras och planeras för att allt ska låta och bli så bra som möjligt.

Tävlingen går mellan den 8 och 13 april, så snart bär det av. Körens enda solist under tävlingen, Inger Liss, börjar få fjärilar i magen trots sin långa erfarenhet av körsång.

- Jag har sjungit sedan 1979 och då först i Bjursåsflickorna tills den kören lades ner och nu sedan tolv år i Falu kammarkör, säger hon.

Hon minns den första tiden i Bjursåsflickorna. Då vågade hon nästan inte ta ton.

- Jag såg upp till de andra som jag tyckte var jätteduktiga, så första året tog jag inte ton alls utan mimade mest, säger hon med ett skratt.

Men Falu kammarkör är inte den enda kör hon är med i idag utan hon sjunger också i damkören Cantamus och Nya vokalensemblen, båda i Bjursås. Därmed torde Inger Liss inte ha några fritidsproblem.

- Nej, det blir bara roligare och roligare att sjunga och man blir modigare och modigare, säger hon.

Men att vara solist i en stor tävling är något helt annat, tycker hon.

Mer läsning

Annons