Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Källsorteringen ska fortsätta

Annons

Detta är också den officiella hållningen till Naturvårdsverkets före detta generaldirektör, Valfrid Paulsson, och dennes uppmaning att sluta sortera och bränna soporna i stället.

Valfrid Paulssons utspel fick många att sätta morgonkaffet i halsen när han nyligen tog strupgrepp på den svenska avfallshanteringen.

Den gamle generaldirektören drog undan mattan för Kretsloppsgruppen i Smedjebacken och alla andra som varit stolta över sin avfallshantering.

Hos gemene man infann sig snabbt den självklaraste av frågor; har vi sorterat sopor i onödan?

Med viss fördröjning lyder Kretsloppsgruppens obevekliga svar till alla tvivlare; självfallet är sopsorteringen bra för miljön och ska fortsätta.

Således finns också ett skriftligt uttalande från Kretsloppsgruppen, där Valfrid Paulsson och alla hans eventuella anhängare får tummen ner.

Kretsloppsgruppen klargör att sorteringen av hushållsavfall pågått i åratal och upplevs som mycket positivt av de allra flesta invånarna i kommunen.

Gruppen tycker till och med att i Smedjebacken är man mycket duktig på sopsortering. Ett kvitto på detta är att grannkommunerna söker ett samarbete eftersom Smedjebacken lyckats lösa den kluriga ekvationen - "normal" taxa - god service.

Kretsloppsgruppen upplyser att flexibilitet i kombination med kommuninvånarnas känsla för miljön har varit motgiftet till stadigt minskande befolkning, glesbygdsproblematik och ekonomiska bekymmer.

Norbert Junker instämmer med Valfrid Paulsson i ett enda avseende.

- Att förbränningstekniken utvecklats under de senaste åren.

- Men, fortsätter Junker, det går inte att bränna alla sorters avfall för att utvinna energi.

Exempelvis glas och metall hör inte hemma i en förbränningsanläggning hävdar Kretsloppsgruppen.

- Att försöka utvinna värme ur dessa fraktioner gör stor skada och ingen som helst nytta.

Kretsloppsgruppen understryker att den förre generaldirektörens utspel förändrar ingenting - sopsorteringen ska fortsätta.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons