Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Källsortering gav Faluns miljöpris

Annons

- Det är det här det handlar om, säger Håkan Blank, vd, och läser högt ur företagets miljöpärm:

- Vi ärver inte jorden av våra fäder, vi lånar den av våra barn.

Hans personliga intresse för miljö och natur har smittat av sig på de anställda. Efter tre års arbete, med idéhjälp från Falu kommun, har de äntligen fått ordning på källsorteringen.

- Att det ska ta tre år att få struktur, säger Håkan, och skakar lite på huvudet.

Nu fungerar det dock bra. Alla restprodukter är uppdelade och vid varje sopkärl och container finns en skylt där exempel, klassificering och kostnad finns nedskrivna:

- I början var det krångligt men nu är det en naturlig del av hanteringen. Sedan vi började sortera på plats så har det fungerat bra, säger Kjell Sundström, företagets miljöombud.

Falu Allbygg är ett litet företag med ett tio-tal anställda som renoverar, förbättrar och bygger nytt. Företaget har tagit ett helhetsgrepp på miljö, kvalitet och arbetsmiljö och tre anställda är ansvariga för var sitt område. Någonstans handlar deras arbete om att aldrig bli riktigt, riktigt nöjda, utan att hela tiden fortsätta vrida och vända på lösningarna för att göra det lite lite bättre.

Det är denna ihärdighet som nu belönas.

I sin motivering till miljöpriset skriver miljönämnden: "Genom detta bidrar Falu Allbygg även till att driva på och utveckla den kommunala renhållningens omhändertagande av verksamhetsavfall... Falu Allbygg framstår som ett gott miljöexempel för såväl byggbranschen som företag inom andra branscher."

- Nu ska vi väl titta på hur vi ska ta hand om det inbyggda materialet och genom planering få ner miljöbelastningen på transportsidan, säger Håkan.

Näe - Falu Allbygg vilar inte på sina lagrar.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons