Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalle tvättar bort töntstämpeln...

Annons

Det är en optimistisk ledare som talar.

Anledningen till optimismen är att den nya läroplanen i skolorna har gjort att han och ytterligare ett antal medlemmar i gillet numera har regelbunden och shemalagd dansundervisning med eleverna.

- Det är jätteintressant, säger Kalle. När vi kom dit var det en hel del tuffingar som rynkade på näsan och snackade om "knätofs" och tyckte att den folkliga dansen var det mest töntig man kunde tänka sig.

- I dag är läget ett annat. Vi lattjade med eleverna och kom på god fot med dom och det stod inte länge på förrän det var en annan attityd. Även de tuffaste tyckte det var "skithäftigt". Det är kul för oss gamlingar att det ser ut som om en ny generation är på väg.

- I sanningen namn har folkdans och gammeldans varit nere i en rejäl svacka några år. Det fanns inget "Nygammalt" och Bosse Larsson som kunde hålla igång intresset via teve.

- Ett tag talade vi faktiskt på fullt allvar om att lägga ner Ludvika Folkdansgille. Ingen förnyelse skedde, inga ungdomar kom och vi hade inte ens egna spelmän utan fick skrapa i hop några par av veteraner och niga till musik av en bandspelare. Det var vemodigt, minns Kalle Frentz.

Han minns en tid - i början av 1970-talet - när det var snudd på slagsmål om plats i nybörjarkurserna i gammeldans i hela Västerberslagen. Ludvika Folkdansgille hade nybörjarkursen både vår och höst. Deltagartaket var lagt till 120 personer, men det stod tjogtals utanför och väntade på återbud.

- Det var verkligen populärt då, men numera är det mest vi veteraner som håller igång i väntan på att våra skolelever ska ta mod till sig och sätta på sig hembygdsdräkterna och våga sig ut på dansuppvisningar. Men det kommer, tror Kalle stenhårt.

Jo, visst är det något utav Veteranernas Afton i Forsslundssalen på måndagarna.

Det hela inleds med halvannan timmes motionsdans med gillesdanser och att det är populärt behöver man inte betvivla när man tittar ut över golvet. Vår gamle vän, motionären och skidfantomen Gösta Thorberg har tagit sig ned ända från Torsberg för den här dansstunden och mycket sämre är inte LFG:s mångårige veteran Sven Bachler - 75 i fredags(!) - som troget åker varje danskväll från - Västerås!

När motionsdansarna pustar ut tar den ordinarie folkdansträningen vid. I sanningens namn förstår man Kalles iver att danssugna ungdomar ska våga sig hit.

En hel del av de som deltar är samma folk som fanns på plats när Kalle Frentz klev in i folkdansringen för 30 år sen.

Sven Bachler, Inger och Alf Slåttermark...

I väntan på att folkdansen tappat sin "töntstämpel" för gott är det en bandspelare som får sköta den musik Ernst Danielsson och Karl-Erik Engström troget levererade för tre decennier sedan när folkdans och Bosse Larsson var svenskarnas pålitligaste fredagsnöje framför teven.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons