Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalle saknar mackens naturliga möten

Annons

- Vi tvättade bilarna för hand på den tiden. Det var inget lätt jobb, så de hände ibland att folk var missnöjda när de hämtade sina bilar. Lönen var runt 60 kronor i veckan.

På den tiden bodde Kalle Gustafson ovanpå, vad som då kallades i folkmun, "Vänta lik och livs", där såldes blommor, livsmedel, men verkade även som begravningsbyrå. Där hyrde han ett möblerat rum för cirka 100 kronor i månaden.

NLT hjälper Kalle Gustafson att minnas den tiden genom att ta med honom till en bensinmack. Han fick återigen gå in i rollen som bensinmacksbiträde.

- Såhär såg det inte ut på min tid, berättar Kalle Gustafson när han tillsamans med oss från NLT kliver in i OK-mackens butik. Då fanns det bara bilgrejer, typ torkarblad och olja.

Nu är det små varuhus...

När första bilen körde fram till bensinpumparna var Kalle Gustafson snabbt där för att ge service. Han gick helt in i rollen som besinmacksbiträde och han fick väldigt positivt gensvar från kunderna.

- Såhär skulle det alltid vara. Det är jättetrevligt, säger Bernt Svendsén som får bilen upptankad och rutad tvättad.

- Ja, tack så mycket då!

- Skulle jag ha haft keps skulle jag ha gjort honnör också! säger Kalle Gustafson.

Som kommunchef är Kalle Gustafson en väldigt påpassad person. Folk kan säga "Du som är kommunchef ska väl inte stå med handen i fickan"

- När folk är missnöjda med något ringer de och avreagerar sig och klagar på kommmunen, trots att de kanske inte är inom vårat område. Vi får mycket negativa samtal, de är få människor som ringer för att ge beröm.

I nästa bil sitter Roger Persson bakom ratten och när Kalle Gustafson kommer fram minns han hur det var förr.

- Jag kommer ihåg det här från när jag var yngre och åkte med farsan i bilen. Det är mycket trevligare med personlig service. Men i dag verkar allt handla om att tjäna så mycket pengar som möjligt. Den personliga kontakten försvinner allt mer i dagen samhälle.

Kalle Gustafson jobbar i dag som kommunchef och ser till att kommunstyrelsens beslut genomförs så effektivt som möjligt och sysslar även med regionla frågor.

- Umgänget med människor är något jag kan sakna. Men livserfarenheten som jag har med mig från den tiden är inte så tokig.

LINDA LUNDQVIST

Mer läsning

Annons