Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kallbadhuset - en plats för sinnesro

Annons

Det grönvita badhuset i två våningar placerat på sten-grund ute i Varpans vatten mitt emot Bäckehagens herrgård har varit ett vackert blickfång för förbipasserande allt sedan 1820-talet. I början på 1900-talet och troligen fram till mitten av fyrtiotalet var här även bryggdans och servering.

- För mig är det här är en fridens plats. Ett andningshål där man får vara i fred, säger Helena Löfberg om badhuset som av familjen allmänt kallas Sjöstugan.

Byggnaden med de gröna smala fönstren, en del blindfönster, är byggd i nygotisk stil. På taket finns utsmyckningar i form av cirkelbågar med gröna och vita segment.

På en karta från 1820 ser man byggnaden utritad i strandkanten några meter från nuvarande placering. Flytten bör ha skett någon gång mellan 1820 och 1862, menar Helena efter en titt på ytterligare en karta.

Vem som ritat den vackra byggnaden är osäkert. Men genom jämförelser med Adolf Fredriks lave vid Falu Gruva så är det troligtvis samma arkitekt som ritade, nämligen bergmästare Clas Andreas Wallman.

Familjen Eklund har alltid lockats av vatten. Men det var inte lönt att propsa på att följa med ut i båten om man inte hade lärt sig simma. Det var fadern Olof Eklund mycket noga med. När det gällde badandet, då Varpans vatten ansågs otjänligt på grund av utsläppet från pappersbruket i Grycksbo, var det dock inget förbud.

- Vi fick bara lova att inte titta under vattnet för då sved det i ögonen, minns Helena.

Årligen träffas de fem syskonen med familjer för att laga, måla och hålla husen i skick. En del boende på Bäckehagen, andra tillresande.

- Vi brukar samlas vid Kristi Himmelsfärdshelg. Här i förstugan har Charlotte, en systerdotter, och jag lagat muren, säger Helena och ber oss stiga in.

Ovanför muren visas historia uppåt väggarna. Tapeter har varligt skrapats fram för beskådande.

Att huset lutar lite känns en hel del då vi tar oss upp för den smala trappan till övervåningen. En titt ut på de glittrande vågorna markerar ytterligare känslan.

Under 1900-talets början hyrdes övervåningen ut åt K-E Forslund vilken lär ha sagt att man kan meta abborrar från sängen och visst är det möjligt.

I K-E Forslunds bok står också att läsa att badstugan hade både varm och kall dusch.

- Tog man kanske in vatten genom rör med hjälp av en handpump? funderar Helena.

Här är det rena turen att blyertsanteckningarna finns kvar.

- Vi skulle ta bort den blå färgen runt fönstren. Ungdomarna i familjen skrapade och skrapade. När de kom till fönsterkarmens överdel stannade de upp. Ovandelen visade sig vara full av blyertsanteckningar. Kan det ha varit kodade budskap av norrmännen, som under andra världskriget var internerade på Bäckehagen?

Helena kände till skrifterna men i ivern att göra fint glömdes de för tillfället bort.

- Här är så avstressande, man kan tända en brasa och spela kort. Kortleken ligger på spiselfrisen, under vår mor Anna-Gretas hälsning "Välkommen". Under ordet har hon målat en sirlig sommarbukett och undertecknat med A-G E 1949. När lusten faller på sover vi över här i stugan. Det är så härligt att vakna upp av vattnets skvalpande och hussvalornas läten då de bygger bon.

MONICA ELMQUIST BROMAN

Mer läsning

Annons