Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kall sommar säljer resor

Annons

Att en dålig sommar ökar intresset för charterresor är en gammal sanning. Hoppet ställs då till att hitta en billig resa till sistaminuten-pris. I år har det varit svårare än vanligt att kunna sticka från regnet med kort varsel.

- Folk tror inte det är sant när de hör att allting är fullbokat, några blir helt förtvivlade, säger Rita Eresjö, säljare på Ving i Falun.

- En del väljer att köpa en resa till fullpris, andra står över. Man är inte van att få betala fullt pris för resor.

Försäljningen hos de reseföretag som tidningen talat med har varit ovanligt stor under sommaren. Vid midsommartid började uppgången, ungefär samtidigt med att många tröttnat på att vänta på solen.

- Under den stora semesterperioden var det många som ville iväg direkt, säger Ann Christine Skogqvist, säljchef på Ticket resebyrå i Falun.

Hans och Ingrid Nyman från Stockholm passar på att hämta upp några resekataloger inför höstens resa. De är trots allt nöjda med sommaren, men de är inte främmande för tanken att resa bort om vädret blir dåligt.

- År 2000 gjorde vi en sådan panikåtgärd. Då åkte vi med två dagars varsel, säger Hans Nyman.

- Den kommande resan blir nog till Egypten, men dit hade vi åkt även om sommaren varit fin.

Det är Medelhavet som lockar mest, resmål i Turkiet, Grekland och Bulgarien ligger också högt i topp. Uppgivenheten inför väderläget har till och med gjort att turister på besök i länet väljer att boka sig på solresor.

- Det har varit några stycken tillfälliga besökare i länet som kommit in och frågat efter resor, säger Rita Eresjö.

Resenärerna har i takt med att semestern passerat nu börjat planera för framtiden. Trycket på vinterns bokningar är större än normalt.

- Många vill vara ute i god tid inför vintern. Några har till och med hört av sig och ställt sig på kö för att vara säkra inför nästa sommar, säger Rita Eresjö på Ving.

Utanför butiken står Johanna Larsson och söker bland resorna. Hon är en av dem som vill komma i väg lite längre fram under hösten.

- Jag vill åka till Thailand, men det fanns inget just nu, säger Johanna Larsson.

Det som gäller just nu är att resor under augusti och september fortfarande går att hitta, men hos reseföretagen märks att suget även efter dessa resor ökar. Johanna Larsson har semestern kvar och kan vänta på att rätt resa ska dyka upp.

- Det är lite tur det handlar om, men jag kan vänta på rätt erbjudande.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons