Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalka ända ifrån källan

Annons

Med erfarenhet från de försöken har han lämnat en motion till Orsa fiskevårdsområdesförenings stämma, där han föreslår att föreningen satsar 100 000 kronor för att kalka bäckar och andra mindre vattendrag.

- Det är en enkel och billig metod, säger Henning Brun, genom att skogsbilvägnätet är väl utbyggt i kommunen så kommer man enkelt åt många småvatten.

Kalken forslas ut med lastbil och sprutas i vägdikena intill ett mindre vattendrag. Efterhand förs kalken ner till det rinnande vattnet, som blir mindre surt och en bra livsmiljö för fisk och andra vattenlevande varelser.

- Vi har gjort försök i Svedvasslan, berättar Henning Brun, och där spritter det åter av småöring.

Hening Bruns åsikt är att de kalkdoserare som finns i allmänhet är placerade för långt nedströms i vattendragen. Vilket innebär att att de stationära öringsbestånden försvinner ur småbäckarna.

- En sorglig utveckling, konstaterar Henning, vars metod har väckt länsstyrelsens intresse, särskilt som den innebär att det går att kalka högre upp i systemen till låg spridningskostnad. Länsstyrelsen har dock inga pengar för att utveckla och utvärdera vägdikeskalkning. Hoppet står till Orsa fiskevårdsområdesförening.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons