Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalas på thailändska

Annons

Närmare tusen besökare hade lockats till Mellsta för att fira den thailändska helgdagen. Där kunde man köpa thailändska souvenirer, äta thailändsk mat, lyssna på thailändsk musik och bli välsignad av buddistmunkar.

- Mors dag är jättestort i Thailand för den sammanfaller med drottningens födelsedag. Den firas egentligen den 12 augusti, men lördagen passade bättre för att ordna festen här i Mellsta, berättar Pornphan Rabuephin, från Borlänge, som sålde lotter under dagen.

Festen började på morgonen och höll på hela dagen och kvällen. Programmet var späckat, och till några av inslagen hörde thaiboxning, karaoketävling och munkceremoni.

Sångaren Wai Phot and Company uppträdde under kvällen och lockade många att skaka sina lurviga på dansgolvet.

- Wai Phot är jättestor i Thailand. Hans musik är väldigt glad och lycklig, berättar Patchaladol Thongkom från Norge, som sålde thailändsk musik.

Han berättade att han hade sålt flera Wai Photskivor under dagen och var glad över att få se honom uppträda live.

- Wai Phot åkte hit ända från Thailand bara för att hjälpa oss att samla in pengar till templet. Alla som är här i dag ställer upp gratis, berättar Sotha Sundell som är vice ordförande i föreningen.

- Vi brukar hjälpa varandra mer än vad svenskar gör. Vi tror att alla våra släktingar som dör kommer till munkarna som tar hand om dem. Därför är det viktigt att stödja dem.

Dagen gick med andra ord i givmildhetens tecken.

- Och så vill vi visa vad thailändsk kultur är, fyller munken Pornphan Eakaphol i.

Per Kindstrand hade kört en hel busslast med folk från Linköping till festligheterna.

- Den här dagen är något som den svenska kyrkan aldrig skulle kunna anordna. Alla har roligt och festar till utan att det blir för mycket, säger han.

Själv spenderar han mycket tid i Thailand, där hans fru kommer ifrån.

- I Thailand är folk mer ödmjuka. De är glada och givmilda. Det är inte konstigt att de brukar kallas "det leende folket".

MIRA PALOMÄKI

Mer läsning

Annons