Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kakor för fina att äta

Annons

Hur får man idén att göra pepparkakor som ser ut som om någon varit framme med nål och garn på dem?

- Ja, hur? Jag har fått frågan av fler, men jag vet inte hur jag fick idén, som jag var först med, svarar Margit.

Tidningen visade på luciadagen en bild på fyra kakor som Margit bakat och försett med glasyr.

Bengt Erkers, som försåg tidningen med bilden, blev högst förvånad när han fick syn på kakorna. Han tillhörde dem som vid en första anblick trodde att kakorna vad sydda.

Fel. Bakade är precis vad de var - eller rättare sagt är.

Margits idé dök upp för några år sedan och senaste julen var det tredje gången hon bakade sina kakor med "påsöm".

- Det är ett väldigt arbete, men roligt. Det tar en hel dag att tillverka tre kakor, berättar Margit, som skaffade grön, gul, röd och blå karamellfärg.

Eftersom hon behövde flera olika röda nyanser, blandade hon ut rödfärgen med kakao, för att få den mörkare, och med florsocker för att ge den en ljusare ton.

Kakorna, som hon tillverkade före jul, har hon gett bort som julklappar, men det är nya på gång.

- Kakorna är fullt ätbara, men det går bra att spara dem också. Man kan hänga dem på väggen som prydnad bara man ser till att de sitter på ett torrt ställe, säger Margit och glaserar vidare.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons