Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kajenplaner tar form

Annons

För bara dryga månaden sedan (se FK 8/3) visade det sig att det finns delade meningar om ett eventuellt bostadsbyggande på Kajen- området. Centern inbjöd till diskussioner en trappa ned i Konditori Siljan.

Vi måste vara rädda om Leksands "water front", bostadsbyggande vid Kajen skapar konflikter och varför bara tänka i pengar, var bara några av de kritiska synpunkterna. Ett möte som också visade att det finns en hel del leksingar som var beredda att lätta på plånboken för att få bo vackert på äldre dagar.

Leif Jonsson berättar att en bostadsrättsförening kommer att bildas. Insatsen för en lägenhet beräknas till 700 000-800 000 kronor och månadskostnaden blir kring 5 500-6 000 kronor.

- Med höga insatser är det viktigt att ha låga hyror.

Leif Jonsson bedömer Kajen- projektet som mycket intressant.

- Det är ett kanonläge och redan finns väldigt många intressenter.

Det finns runt 100-talet intresserade till Kajen-lägenheterna. Folk från hela Dalarna, inklusive Leksand men även huvudstadsbor. Ja, till och med en intresseanmälan från USA.

- Det är ett otroligt intresse.

HSB beräknar att det är ett bostadsprojekt i 30-miljonersklassen.

En blivande "gräddhylla"?

- Nej, säger Jonsson. Var du än bygger i dag blir det dyrt. Visst finns det folk som är beredda att betala.

Han menar att det förhållandevis inte är så dyrt att bosätta sig vid älven i Leksand. En enrummare i Stockholm i dag kostar runt miljonen kronor.

- Titta på läget. Mycket spännande.

Leif Jonsson understryker också att Leksand tillhör de attraktivare områdena i Dalarna att bo i.

HSB:s förslag togs emot positivt. Kommunstyrelsen (ks) gav i uppdrag att fortsätta med projektet.

- Det ser trevligt ut, medger stadsbyggnadskontorets förvaltningschef Margareta Åslund. Nu tycker jag det känns optimistiskt.

HSB köper markområdet av kommunen som i sin tur står för infrastrukturella insatser. Så är det tänkt. Byggärendet ska vidare till byggnadsnämnden och åter till ks. Det kan bli så att spaden sätts i Kajen-jord om knappa året och byggtiden beräknas till 9-10 månader.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons