Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaffe - rena vetenskapen

Annons

Just nu pågår febril aktivitet på Åsgatan för att få i ordning allt inför måndagens öppnande av Faluns första Coffee-bar.

- Vi är inte de enda som erbjuder kaffedrinkar i Falun, men vi blir de första med det här konceptet, säger Jon Onsbacke, som nu får drömmen om ett eget fik att gå i uppfyllelse.

Storstäderna har det sedan några år, men för Falun blir det italiensk-inspirerade kaféet något nytt. Många olika sorters kaffedrinkar serveras med italienska mackor, i stilren miljö.

När Jon hittade lokalen - en före detta frisersalong - var den i dåligt skick.

- Den var i princip utdömd, men det har varit en utmaning att fixa till allting från scratch, säger Jon Onsbacke, som själv har byggt mycket av inredningen; bland annat bardisken.

Nu placerar han sig bakom den för att praktisera lite av det han lärt sig.

- Nästan alla drinkar bygger på espresso, säger han, och maler färska bönor bönor till fint pulver.

Med hjälp av fräsande ånga blir mjölken skummig och varm, "men inte hetare än 60 grader, för då blir den sur", kommenterar Jon.

Genom den nymalda pulvret silas hett vatten, och - häpp! En dubbel espresso ser sitt ljus. Sedan är det bara att hälla ihop ingredienserna i ett högt glas och smaka på det som numera ger krämiga mustascher åt många svenska läppar: En Caffè Latte.

Prego, signori e signore!

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons