Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kafé blev bibliotek för en dag

Annons

När äldreboendet Orestrand renoverades för några år sedan anpassades en del av fastigheten för Ore bibliotek. Lokalerna är stora och ändamålsenliga.

- Men de ligger lite avsides. Många låntagare önskar att vi låg i centrala Furudal för att göra oss mer lättillgängliga. Nu testar vi det för en dag, säger biblioteks-ansvarige Maj Scherp Samuelsson.

Under dagen i kaféet kunde besökarna avnjuta kaffe med nybakat bröd till lånebestyren.

- I Ore har vi 600 aktiva låntagare, av 1 000 invånare. Det är bra, men vi vill bli än bättre. Många av dessa är också semesterbesökare, säger Maj.

Tankarna på en flytt är ännu inte politiskt förankrade.

- I Orestrand äger kommunen lokalerna. Kommunen äger inga lediga lokaler i centrala Furudal. Det här är mer ett sätt att tänka framåt och se vad låntagarna tycker, säger Märta Kallur.

Under testdagen genomfördes en enkätundersökning.

- Enkäten i sin tur blir ett underlag för hur vi kan agera i framtiden. Vi vill veta låntagarnas önskemål och kartlägga behoven. Man ska ha klart för sig att ett bibliotek i dag inte bara är böcker över disk. Det är en mötesplats, serviceinrättning och träffpunkt för många. I Ore har vi också ett fungerande medborgarkontor med vuxenutbildning och ett tiotal tillgängliga internetdatorer, säger Märta Kallur.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons