Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Justitieministern dribblade med saxen

Annons

Det var nöjda miner bland besökande åklagare, advokater och andra inbjudna när justitieminister Thomas Bodström tillsammans med ett hundratal inbjudna gäster samlades i Faluns nya domstolsbyggnad.

Byggnaden ersätter det gamla tingshuset i Falun och nu finns både tingsrätten och länsrätten samlade under ett och samma tak. Det har gått två månader sedan flytten till de nya lokalerna och personalen är nu mycket nöjd med sin nya arbetsplats.

- Det är unikt i Sverige med en helt ny domstolsbyggnad, säger lagmannen Lars Eklycke vid Falu tingsrätt.

- Vi har fått en trevligare arbetsmiljö med mer utrymme och bättre säkerhet, fortsätter han.

Behovet av en ny domstolsbyggnad kom när tingsrätterna i Ludvika och Hedemora lades ner och all verksamhet flyttades till Falun.

Sedan dess har frågan om den nya domstolsbyggnaden varit het, inte minst bland Faluborna som kämpat för att bevara det nöjespalats, Kullen, som revs för att ge plats åt den nya byggnaden. Även länsrätten motsatte sig till en början flytten.

- Vi är väldigt nöjda med att finnas på samma plats som tingsrätten, säger Rune Nygren, lagman vid Länsrätten i Dalarnas län.

I sitt invigningstal nämnde Thomas Bodström hur viktigt det är att ökade resurser till polisen också motsvaras av satsningar inom domstolarna.

- Som justitieminister är det min uppgift att komma ut i landet och delta i den här typen av invigningar, för några veckor sedan var det invigning av en ny domstolsbyggnad i Malmö, säger Bodström.

Att tingsrätter slås samman till större enheter ser han som positivt och bra för rättsväsendet.

- Det får inte vara för små och inte heller för stora domstolar. Åtta domare, som det är här i Falun är bra, säger Bodström.

- Det handlar ytterst om att ge lika bra service till alla medborgare i Sverige.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons