Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jussi fick långväga besök

Annons

Ända sedan 1930-talet har Jussi Björling varit den stora sångar-favoriten för William Mion, eller "Morris" som han kallas i vardagligt tal.

Sedan dess har intresset för denne världstenor från Borlänge ökat och hemma i Forster i Australien finns en hel del av Jussis inspelningar.

Det var också i samband med anskaffandet av en skiva som Morris kom i kontakt med Jussi Björlingmuseet i Borlänge och dess chef Harald Henrysson. Något som slutade med att Morris bokade biljetter till Sverige.

I torsdags i förra veckan anlände han till Borlänge och sedan dess har han dagligen besökt museet och dess Jussi-samlingar. Framför allt har han ägnat tid åt att se filmer och videor med Jussi.

- Väldigt roligt. Jag har aldrig sett Jussi live förut så det är en riktig höjdare, säger Morris samtidigt som han betraktar ett stycke ur La Boheme där Jussi och hustrun Anna-Lisa sjunger duett.

- Det är bland det bästa Jussi gjort. Den känsla Jussi har i sin sång är obeskrivlig, slår Morris fast.

Han uppskattar också dagarna vid museet otroligt mycket.

- Verkligen. Jag har gått igenom det mesta här och det är fina samlingar. Här känner jag mig verkligen hemma.

Hemmastadd kände han sig också i Borlänge i övrigt.

- I alla fall på centrumsidan av järnvägen. Här är folk mycket mera vänliga än på andra sidan. Men fråga mig inte vad det beror på, skrattar Morris som på söndag tar flyget tillbaka till "down under" igen.

Någon ny visit i Borlänge lär det dock inte bli.

- Hälsan är inte riktigt som den ska. Jag är glad att jag tagit mig hit en gång, avslutar han.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons